Tort makowy z migdałową nutą

Składniki
- 10 dag rodzynki
- 10 dag plałtki migdałowe
- 10 sztuk jajko
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki bułka tarta
- 2 opakowania krem waniliowy do tortów
- 10 dag mielone orzechy
- 2 kieliszki brandy
- 40 dag cukier
- 1 łyżka kawa rozpuszczalna
- 50 dag mąka
7 i wiecej osób
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sparzony, odsączony i trzykrotnie zmielony mak. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą makową. Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia i 2 krople migdałowego aromatu. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 28 cm). Piec ok. 60 minut w 160°C. Ciasto przestudzić, przekroić na 2 blaty, nasączyć je brandy.
Zrobić krem wg przepisu na opakowaniu. Dodać kawę rozpuszczalną, rodzynki, orzechy włoskie i płatki migdałowe. Wymieszać na jednolitą masę. Blaty tortowe przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu można posmarować kremem lub oblać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania.