Reklama

Reklama

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • liść laurowy
  • 250 ml soku jabłkowego
  • natka pietruszki
  • 2 jabłka
  • cukier
  • 100 g śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g metki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • pieprz
  • 4-5 szt. owoców jałowca
  • sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę jabłka, owoce jałowca, liść laurowy i kapustę kiszoną, wlać sok jabłkowy. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry.

W żaroodpornej formie ułożyć warstwę ziemniaków, metki, kapusty, ponownie ziemniaków, zalać śmietaną i zapiekać 50 min. w 175 st. C. Dekorować natką.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje