Reklama

Reklama

Ziemniaczane rogaliki ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • proszek do pieczenia
  • 15 dag mąka pszenna
  • 30 dag ugotowane ziemniaki
  • 35 dag masło
  • szczypta soli

Składniki Farsz

  • 1 ząbek czosnek
  • 1 mała sztuka cebula
  • 15 dag mrożony szpinak
  • sól, pieprz
  • łyżeczka gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masło
  • 5 dag feta

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą.

Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym.

Reklama

Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 25 min.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy