Ziemniaczane rogaliki ze szpinakiem

Składniki
Ciasto
- proszek do pieczenia
- 15 dag mąka pszenna
- 30 dag ugotowane ziemniaki
- 35 dag masło
- szczypta soli
Farsz
- 1 ząbek czosnek
- 1 mała sztuka cebula
- 15 dag mrożony szpinak
- sól, pieprz
- łyżeczka gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masło
- 5 dag feta
7 i wiecej osób
Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą.
Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym.
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 25 min.