Reklama

Reklama

Zmrożone latem

​Lato uwielbia lody. I to nie tylko w formie deseru. Wszystko, co zaszronione i zimne, rozpływa się w ustach przyjemnym chłodem. Czas na lodową ucztę!

​Lato uwielbia lody. I to nie tylko w formie deseru. Wszystko, co zaszronione i zimne, rozpływa się w ustach przyjemnym chłodem. Czas na lodową ucztę!


Lato jest zbyt krótkie, by na nie narzekać. Czasem dokuczają upały, lecz na myśl o tym, że za dwa miesiące o ciepłych wieczorach będzie można tylko pomarzyć, sięgam po matcha latte z mrożonymi bananami. Wyjątkowo upalne poranki rozpoczynam zwyczajem przywiezionym z Brazylii, to jest miską acai. Magiczne jagody prócz swoich boskich właściwości mają tę zaletę, że w naszym kraju można je kupić mrożone, nie ma więc nic prostszego niż zmiksować je z zimnym jogurtem kokosowym i posypać granolą. Lody w takiej formie sprawdzają się szczególnie wtedy, kiedy temperatura za oknem od świtu rośnie błyskawicznie. Na obiad chłodnik w wersji ekstremalnie schłodzonej, zawsze z kostkami lodu. Z tej sztuczki korzystają w całej Andaluzji, chłodząc legendarne gazpacho na wszelkie sposoby. Ja idę o krok dalej i zimną zupę podaję z sorbetem. Mocno zmrożona jest idealna na największe upały. W tej postaci lody mogę jeść na okrągło, bo nie ma w nich grama cukru. Grzesznej rozpuście oddaję się jedynie od czasu do czasu, gdy kupuję tłuste lody śmietankowe. Co tam, cieszmy się nimi, póki jest gorąco! Wtedy smakują najlepiej.

Reklama

Miska acai

Jagody acai, źródło cennych witamin i składników mineralnych, złoto Brazylii, je się w tym kraju dosłownie na każdym kroku. Soki, sorbety, shaki i lody z acai można kupić wszędzie, a widok czteroosobowej rodziny zajadającej je z olbrzymiej miski jest dosyć powszechny.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut


Składniki

  • 200 g mrożonej pulpy acai
  • zmrożony banan
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, najlepiej kokosowego
  • 2 łyżki granoli
  • 2 garście świeżych owoców

1. Mrożone acai i banana zostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, by lekko odmarzły.

2. Dodaj jogurt i zmiksuj wszystko na gładki mus.

3. Podawaj na śniadanie z granolą i świeżymi owocami.

Matcha latte

Choć zamrożone banany trzymam w zamrażalniku przez okrągły rok, to najczęściej korzystam z nich latem. Zwykle miksuję je z mocnym espresso, przyrządzając w ten sposób ekspresową mrożoną kawę. Lubię wsypać do nich odrobinę kakao, zamieniając je w gęste czekoladowo- -bananowe lody, albo dodać je do ulubionej matcha latte.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2

przygotowania: 10 minut


Składniki

  • 2 zamrożone banany
  • płaska łyżeczka herbaty matcha
  • szklanka mleka kokosowego

1. Banany zostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Łatwiej zdejmiesz z nich zamrożoną skórkę.

2. Obrane owoce zmiksuj z matcha i mlekiem. Podawaj od razu.

Rabarbarowo-bzowe tiramisu lodowe

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie


Składniki

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 8-10 podłużnych biszkoptów
  • 400 g dobrych lodów śmietankowych

1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w plastry. Zalej wodą i syropem bzowym, a potem zagotuj. Owoce mają być lekko kwaskowe, by zrównoważyć słodycz lodów, ale jeśli lubisz, możesz je lekko dosłodzić.

2. Po 5 minutach odcedź warzywo na sicie. Schłódź zarówno rabarbar, jak i odcedzony syrop.

3. W pucharkach układaj na przemian namoczone w syropie biszkopty, lody oraz rabarbar. Deser podawaj od razu.

Chłodnik marchwiowy z sorbetem truskawkowym

To, że najpopularniejszy chłodnik wymyślono w spalonej słońcem Andaluzji, nie jest przypadkiem. W upalne dni zimna, lekka zupa to najlepszy z możliwych posiłków. Chłodnik trzeba przygotować wieczorem, by do lunchu kolejnego dnia odpowiednio się schłodził.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 40 minut + kilka godzin chłodzenia


Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • szalotka
  • łyżeczka startego imbiru
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 4 marchewki
  • szklanka wody
  • szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • sól
  • biały pieprz

1. Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną drobno szalotkę.

2. Dodaj imbir i skórkę pomarańczową, podgrzewaj minutę. Dorzuć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, lekko je skarmelizuj.

3. Dodaj sok z pomarańczy, wodę, szczyptę soli, pieprz i zagotuj.

4. Zostaw na wolnym ogniu pod przykryciem, aż marchewki zmiękną. Wtedy zmiksuj zupę na krem, wystudź i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

5. Truskawki zmiksuj z winem, pozostałą oliwą i skórką z limonki.

6. Wstaw chłodnik do zamrażalnika, ale miksuj go podczas zamarzania co pół godziny. Podawaj zimny, z łyżką sorbetu i świeżymi ziołami.

TEKST, STYLIZACJA I ZDJĘCIA DOMINIKA WÓJCIAK

Tekst pochodzi z magazynu

PANI

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy