Boska czekolada

Kiedyś czekolada była na wagę złota... fot. Eliza Mórawska
Kiedyś czekolada była na wagę złota... fot. Eliza MórawskaPANI

Trufle czekoladowe

Samodzielne zrobienie trufli w domu nie przysparza większych trudności. Ważne jest jednak użycie najlepszej jakości składników – czekolady i śmietanki – oraz odpowiednie schłodzenie masy czekoladowej, dzięki czemu trufle będzie łatwo formować. Kiedy nauczymy się przepisu podstawowego, bez trudu będziemy mogli robić własne wersje, dodając ulubione składniki. fot. Eliza Mórawska
Samodzielne zrobienie trufli w domu nie przysparza większych trudności. Ważne jest jednak użycie najlepszej jakości składników – czekolady i śmietanki – oraz odpowiednie schłodzenie masy czekoladowej, dzięki czemu trufle będzie łatwo formować. Kiedy nauczymy się przepisu podstawowego, bez trudu będziemy mogli robić własne wersje, dodając ulubione składniki. fot. Eliza MórawskaPANI
Fondant czekoladowe z solonym karmelem Chyba żaden miłośnik prawdziwej gorzkiej czekolady nie przejdzie obojętnie obok tej klasyki. Warunkiem powodzenia są tu przede wszystkim najlepsza czekolada i odpowiedni czas pieczenia – zbyt długie trzymanie deseru w piekarniku spowoduje, że zamiast fondant otrzymamy czekoladowe ciastka. Też dobre, ale jednak nie o to nam chodzi. Klasyczne fondant jest czekoladowe i aksamitne, ale możemy urozmaicić je jak w podanym przepisie, dodając do masy np. lekko solony karmel, masło orzechowe albo pralinkę czekoladową. fot. Eliza Mórawska
Fondant czekoladowe z solonym karmelem Chyba żaden miłośnik prawdziwej gorzkiej czekolady nie przejdzie obojętnie obok tej klasyki. Warunkiem powodzenia są tu przede wszystkim najlepsza czekolada i odpowiedni czas pieczenia – zbyt długie trzymanie deseru w piekarniku spowoduje, że zamiast fondant otrzymamy czekoladowe ciastka. Też dobre, ale jednak nie o to nam chodzi. Klasyczne fondant jest czekoladowe i aksamitne, ale możemy urozmaicić je jak w podanym przepisie, dodając do masy np. lekko solony karmel, masło orzechowe albo pralinkę czekoladową. fot. Eliza MórawskaPANI

Fondant czekoladowe z solonym karmelem

Gorąca czekolada na jesienne i zimowe wieczory albo mała mocha, czyli miks espresso i czekolady. Możemy topić czekoladę białą deserową albo gorzką, w zależności od preferencji. Warto pamiętać, że im niższa zawartość kakao, tym więcej potrzeba cukru. fot. Eliza Mórawska
Gorąca czekolada na jesienne i zimowe wieczory albo mała mocha, czyli miks espresso i czekolady. Możemy topić czekoladę białą deserową albo gorzką, w zależności od preferencji. Warto pamiętać, że im niższa zawartość kakao, tym więcej potrzeba cukru. fot. Eliza MórawskaPANI

Czekolada do picia na trzy sposoby

 Z przyprawami korzennymi, fot. Eliza Mórawska
Z przyprawami korzennymi, fot. Eliza MórawskaPANI
Z kawą i chili, czyli Mocha
Z kawą i chili, czyli MochaPANI
fot. Eliza Mórawska
fot. Eliza MórawskaPANI

Florentynki

fot. Eliza Mórawska
fot. Eliza MórawskaPANI
Chrupiące, bezmączne ciasteczka, które wspaniale smakują z filiżanką herbaty. Ponieważ masa bardzo łatwo przywiera do blaszki, w której się piecze, najlepiej wykorzystać formę silikonową. Należy też pamiętać, że ciastka najłatwiej jest wyjąć, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawione do ostudzenia w metalowej blaszce na pewno do niej przywrą.
Chrupiące, bezmączne ciasteczka, które wspaniale smakują z filiżanką herbaty. Ponieważ masa bardzo łatwo przywiera do blaszki, w której się piecze, najlepiej wykorzystać formę silikonową. Należy też pamiętać, że ciastka najłatwiej jest wyjąć, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawione do ostudzenia w metalowej blaszce na pewno do niej przywrą.PANI
PANI
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?