Reklama

Reklama

Przedwiosenna uczta z Nigellą

Mistrzynią w ,,kulinarnym czarowaniu" z na pozór zwykłych składników jest Nigella Lawson, postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać.

Z Nigellą Lawson na Polsat Food Network spotkać się można w dwóch programach: ,,Nigella ucztuje" (w dni powszednie o 11:00, 17:00 i 21:00) oraz ,,Nigella ekspresowo" (w weekendy o 11:00, 15:00 i 19:30). Zachęcamy do oglądania programów z Nigellą w roli głównej oraz do korzystania z propozycji Polsat Food Network na doskonały przedwiosenny obiad.

Wrapy tuńczykowe i krabowe

 

Składniki na wrapy z tuńczyka:

pół łyżki pasty wasabi
łyżka majonezu
1-2 krople oleju sezamowego
1 placek tortilli
ćwierć (około 110g) pokrojonego w paski ogórka, bez pestek
85 g tuńczyka pokrojonego w prostokąty  

Reklama

Składniki na wrapy krabowe


110 g białego mięsa z kraba
łyżka majonezu
pół łyżki pasty wasabi
1-2 krople oleju sezamowego
pół awokado
wyciśnięty sok z cytryny
60g rozdrobnionej sałaty lodowej
1 placek tortilli
 

Opis przygotowania

Wrapy z tuńczyka

Wymieszać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy, a następnie posmarować taką mieszanką placek tortilli z jednej strony. Ułożyć pasek z marchewek na środku placka, następnie ułożyć ogórka powyżej marchwi. Następnie ułożyć tuńczyka poziomo, tak, by ciasto łatwiej się zwijało. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.

Wrapy krabowe

Włożyć mięso z kraba do miski i dodać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy. Wymieszać. Mieszankę położyć na środku placka, tworząc pasek o szerokości około 2cm. Wziąć pół awokado, łyżeczką wydrążyć miąższ i ułożyć na paście krabowej. Następnie ułożyć sałatę i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.

 

Makaron z czosnkiem, cytryną i grzybami

Składniki

225g posiekanych grzybów kasztanowych bądź cremini
80ml oliwy z oliwek
jeden ząbek czosnku, posiekany
skórka oraz sok z jednej cytryny
4 gałązki (1 łyżka) świeżego tymianku
450g makaronu
pęczek (ok.110g) świeżo posiekanej pietruszki
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
świeżo mielony czarny pieprz
sól

Opis przygotowania

Posiekać grzyby, wrzucić do dużej miski razem z oliwą, solą, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz liśćmi tymianku. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pozostawiając trochę wody. Połączyć makaron z grzybami. Wymieszać całość, dodać pietruszkę, parmezan oraz pieprz. Wymieszać ponownie.

 

Ciasto lodowe

Składniki:

2 litry lodów
180g pieczonych orzeszków w miodzie
200g chipsów czekoladowych bądź ciasteczek z masła orzechowego
60 g posiekanego batonika Crunchie
150g pokruszonych ciasteczek Bourbon
sos czekoladowy oraz toffi
 

Opis przygotowania

 Poczekać, aż lody lekko się rozmrożą, by były miękkie. Tortownicę o długości około 20 cm wyłożyć folią spożywczą z każdej strony tak, by wystawała ponad brzegi. Lody przełożyć do miski, wymieszać z orzeszkami, 150g chipsów czekoladowych (lub ciasteczek z masła orzechowego), posiekanym batonikiem i ciasteczkami Bourbon. Przełożyć całość do tortownicy, wygładzić i przykryć folią. Wstawić do zamrażarki. Ciasto należy wyjąć
z tortownicy i odwinąć z folii spożywczej, następnie posypać pozostałą częścią chipsów czekoladowych, ciasteczek z masła orzechowego bądź ciasteczkami Bourbon. Ciasto pokroić na kawałki, ozdobić sosem czekoladowym oraz toffi. Podawać tuż po wyjęciu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy