„Doradca smaku 3” Andrzeja Polana

Andrzej Polan najbardziej ceni sobie polską kuchnię, przede wszystkim za jej bogactwo smaków i zapachów. To ona stanowi punkt wyjścia w programie "Doradca smaku", w którym w lutym szef kuchni zadebiutował w roli prowadzącego. I to również nasza rodzima kuchnia gra pierwszoplanową rolę w książce "Doradca smaku 3" Andrzeja Polana.

Okładka książki „Doradca smaku 3” Andrzeja Polana
Okładka książki „Doradca smaku 3” Andrzeja Polanamateriały prasowe

Wariacje na temat tradycyjnego bigosu mieszają się tu z zaskakującym sposobem na carbonarę po polsku z... chrzanem, grzybami i żółtkiem. Aromatyczny królik na kolorowo spotyka paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi. W końcu arbuz z truskawkami i awokado sąsiaduje z przepisem na oscypek na pieczonym jabłku i śliwkach. Andrzej Polan przełamuje smaki, nierzadko zadziwia, a przede wszystkim udowadnia, że polska kuchnia jest wyjątkowa. Co więcej, wykonanie dań, często niezwykłych, jest  proste.

W książce "Doradca smaku 3" znajduje się osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu Doradca smaku, a pozostałe przepisy Andrzej Polan przygotował specjalnie do tej książki. Wszystkie przepisy są ilustrowane. Przyrządzanie niektórych dań zostało utrwalone na fotografiach  "krok po kroku", inne prezentują się w całej okazałości - gotowe, pięknie podane.

"Z ogromną radością dzielę się z Państwem autorskimi przepisami na pyszne, nieskomplikowane, a jednocześnie oryginalne dania.. Część z nich  przyrządziłem w programie "Doradca smaku", część przygotowałem specjalnie do tej książki. Tworząc przepisy, starałem się zwracać uwagę nie tylko na to, żeby potrawy przygotowywane na ich podstawie były smaczne i nieskomplikowane, ale również żeby wyglądały pięknie na talerzu. Jemy przecież wszystkimi zmysłami A aromat? Jest go w przepisach bardzo dużo, wiąże się ściśle ze smakiem dania...". Andrzej Polan

Andrzej Polan to nie tylko człowiek z pasją do gotowania, ale i postać telewizyjna znana z uwielbianego przez Polaków Kącika kulinarnego Dzień Dobry TVN oraz programu "Polska ze smakiem" emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+. W przeszłości szef kuchni jednych z najbardziej prestiżowych polskich hoteli,  do niedawna związany także z restauracją Soul kitchen. Autor książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana".

"Doradca smaku 3" Andrzej Polan, Wydawnictwo Muza SA.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas