Henryk Dębski "Przysmaki kuchni myśliwskiej"

Nowa edycja klasycznej książki Henryka Dębskiego, której pierwsze wydanie ukazało się w 1989 roku. Jest to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza - "Kuchnia myśliwska, czyli na łowach" autorstwa Jana Szyttlera - wydana została w Wilnie w roku 1845. "Przysmaki kuchni myśliwskiej" to podsumowanie dorobku polskiej myśliwskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem tradycji innych narodów.

Okładka książki Henryk Dębski "Przysmaki kuchni myśliwskiej"
Okładka książki Henryk Dębski "Przysmaki kuchni myśliwskiej"materiały prasowe

Książka zawiera ponad 800 przepisów. Dzięki ich różnorodności umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Autor zebrał i opracował nie tylko przepisy na potrawy z popularnych gatunków dziczyzny, ale także ze zwierząt chronionych. Nie mogło zabraknąć ich w tak kompleksowym opracowaniu, stanowią bowiem część polskiego i światowego dziedzictwa kulinarnego.

Od autora - wstęp do wydania pierwszego z 1989 roku:

Przysmaki kuchni myśliwskiej to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza, Kuchnia myśliwska, wydana została w Wilnie w roku 1845 przez Jana Szyttlera, autora znakomitych książek kucharskich. Pomimo swej niewielkiej objętości stanowi ona bezcenny zbiór wiadomości o myśliwskiej sztuce kulinarnej. Od tego czasu po dzień dzisiejszy nikt w naszym kraju nie zadał sobie trudu napisania książki kucharskiej na ten temat, nie licząc skromnej broszury o sposobach przyrządzania zwierzyny i dzikiego ptactwa, wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego Bluszcz, lub też nielicznych przepisów w książkach kucharskich czy w Kalendarzach myśliwskich.

Książka, którą oddaję w Wasze ręce, Drodzy Czytelnicy, jest podsumowaniem dorobku myśliwskiej polskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem bardzo atrakcyjnych przepisów kulinarnych innych narodów. Dzięki różnorodności przepisów umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Może budzić wątpliwość, czy umieszczenie w książce potraw ze zwierząt chronionych jest uzasadnione. Moim zdaniem jednak potrawy z tych zwierząt nie powinny ulec zapomnieniu.

Henryk Dębski

Henryk Dębski "Przysmaki kuchni myśliwskiej", Wydawnictwo Dragon.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas