Katarzyna Nosowska i jej fikuśne asany

Katarzyna Nosowska chętnie zaprasza fanów do siebie za pośrednictwem mediów społecznościowych
Katarzyna Nosowska chętnie zaprasza fanów do siebie za pośrednictwem mediów społecznościowychPawel WrzecionMWMedia

Sześć sposobów na poprawę odporności

1. Miód manuka ​Może uchronić cię przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Dzięki dużej zawartości methylglyoxalu (MGO ) zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze równie skutecznie jak antybiotyk, ale nie osłabia odporności. Przeciwnie - wzmacnia ją i wspiera organizm w zmaganiach z chorobą. Miód manuka stosuj profilaktycznie, aby uniknąć zakażeń, a także wtedy, gdy infekcja już cię dopadnie. Zapobiegawczo wystarczy produkt o niższym stężeniu methylglyoxalu, czyli MGO 100+ lub MGO 250+. W czasie choroby wybierz wyższe stężenie - MGO 400+ albo MGO 550+. Taki miód wesprze układ immunologiczny, ale także złagodzi objawy przeziębienia - zmniejszy ból gardła, mięśni, głowy. Jedz dwie-trzy łyżeczki miodu manuka dziennie, minimum 20 minut przed posiłkiem.
1. Miód manuka ​Może uchronić cię przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Dzięki dużej zawartości methylglyoxalu (MGO ) zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze równie skutecznie jak antybiotyk, ale nie osłabia odporności. Przeciwnie - wzmacnia ją i wspiera organizm w zmaganiach z chorobą. Miód manuka stosuj profilaktycznie, aby uniknąć zakażeń, a także wtedy, gdy infekcja już cię dopadnie. Zapobiegawczo wystarczy produkt o niższym stężeniu methylglyoxalu, czyli MGO 100+ lub MGO 250+. W czasie choroby wybierz wyższe stężenie - MGO 400+ albo MGO 550+. Taki miód wesprze układ immunologiczny, ale także złagodzi objawy przeziębienia - zmniejszy ból gardła, mięśni, głowy. Jedz dwie-trzy łyżeczki miodu manuka dziennie, minimum 20 minut przed posiłkiem.123RF/PICSEL
2. Cebula i czosnek Lepiej radzą sobie z wirusami i bakteriami niż antybiotyki. Mobilizują także białe krwinki do obrony przed chorobą. Poprawią twoją odporność pod warunkiem, że będziesz je jadła często. Możesz też przygotować z nich syrop z miodem, imbirem i cytryną. Dodatki te stłumią silny aromat warzyw. Posiekaj cebulę, cztery ząbki czosnku, kawałek imbiru i wymieszaj z trzema łyżkami miodu oraz sokiem z całej cytryny. Odstaw na dobę. Pij trzy łyżeczki dziennie.
2. Cebula i czosnek Lepiej radzą sobie z wirusami i bakteriami niż antybiotyki. Mobilizują także białe krwinki do obrony przed chorobą. Poprawią twoją odporność pod warunkiem, że będziesz je jadła często. Możesz też przygotować z nich syrop z miodem, imbirem i cytryną. Dodatki te stłumią silny aromat warzyw. Posiekaj cebulę, cztery ząbki czosnku, kawałek imbiru i wymieszaj z trzema łyżkami miodu oraz sokiem z całej cytryny. Odstaw na dobę. Pij trzy łyżeczki dziennie.123RF/PICSEL
3. Kurkuma Podnosi poziom peptydu, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Jeśli infekcja już się rozwinie, zawarta w roślinie kurkumina wspomoże leczenie. Warto wymieszać sproszkowane kłącze z pieprzem. Kurkumina najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z piperyną - składnikiem pieprzu.
3. Kurkuma Podnosi poziom peptydu, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Jeśli infekcja już się rozwinie, zawarta w roślinie kurkumina wspomoże leczenie. Warto wymieszać sproszkowane kłącze z pieprzem. Kurkumina najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z piperyną - składnikiem pieprzu.123RF/PICSEL
4. Żurawina ​A jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu skutecznie zwalcza wirusy i drobnoustroje. Przyspiesza leczenie infekcji, ogranicza namnażanie się bakterii i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Pij codziennie przynajmniej pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny, a unikniesz przeziębienia. Możesz rozcieńczyć go wodą, bo jest cierpki. Jeśli wolisz suszoną żurawinę, wybieraj taką z upraw ekologicznych - bez oleju i cukru.
4. Żurawina ​A jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu skutecznie zwalcza wirusy i drobnoustroje. Przyspiesza leczenie infekcji, ogranicza namnażanie się bakterii i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Pij codziennie przynajmniej pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny, a unikniesz przeziębienia. Możesz rozcieńczyć go wodą, bo jest cierpki. Jeśli wolisz suszoną żurawinę, wybieraj taką z upraw ekologicznych - bez oleju i cukru.123RF/PICSEL
5. Echinacea Czyli jeżówka purpurowa, została doceniona nie tylko przez zielarzy, ale także przez naukowców. Według nich jest jednym z najsilniejszych środków poprawiających odporność organizmu. Pobudza leukocyty (białe ciałka krwi) do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Profilaktycznie pij herbatkę z tej rośliny albo zażywaj suplementy. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko przeziębienia nawet o połowę. Jeśli będziesz przyjmowała wyciągi z jeżówki razem z witaminą C lub po zjedzeniu bogatych w nią produktów, zagrożenie infekcją wirusową lub bakteryjną spadnie aż o 80 procent.
5. Echinacea Czyli jeżówka purpurowa, została doceniona nie tylko przez zielarzy, ale także przez naukowców. Według nich jest jednym z najsilniejszych środków poprawiających odporność organizmu. Pobudza leukocyty (białe ciałka krwi) do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Profilaktycznie pij herbatkę z tej rośliny albo zażywaj suplementy. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko przeziębienia nawet o połowę. Jeśli będziesz przyjmowała wyciągi z jeżówki razem z witaminą C lub po zjedzeniu bogatych w nią produktów, zagrożenie infekcją wirusową lub bakteryjną spadnie aż o 80 procent.123RF/PICSEL
6. Oregano Nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także zwalcza zakażenia. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny ze względu na silne właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zabija także wirusy, w tym opryszczki. Olejek możesz stosować do inhalacji, gdy jesteś przeziębiona. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos, uśmierzy ból gardła, zatok, głowy, a nawet ucha. Na dolegliwości te pomaga również napar z łyżeczki suszonego lub świeżego oregano zalanego szklanką wrzątku. Pij go dwa-trzy razy dziennie już przy pierwszych objawach infekcji. Źródło: Na Żywo
6. Oregano Nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także zwalcza zakażenia. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny ze względu na silne właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zabija także wirusy, w tym opryszczki. Olejek możesz stosować do inhalacji, gdy jesteś przeziębiona. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos, uśmierzy ból gardła, zatok, głowy, a nawet ucha. Na dolegliwości te pomaga również napar z łyżeczki suszonego lub świeżego oregano zalanego szklanką wrzątku. Pij go dwa-trzy razy dziennie już przy pierwszych objawach infekcji. Źródło: Na Żywo123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?