Otyłość: Groźna w każdym wieku
W Polsce z nadwagą (stan przedotyłościowy) zmaga się blisko 70 proc. społeczeństwa, a na otyłość choruje 25 proc. Wskaźnik systematycznie rośnie. O przyczynach rozwijania się choroby i sposobach leczenia opowiedziały specjalistki: mecenas Magda Czerwińska-Baszuk, profesor Gabriela Grodkowska, doktor nauk medycznych i gastroenterolog Patrycja Wachowska-Kelly w programie "Fajka pokoju", prowadzonym przez Jolantę Fajkowską w Polsat Café.
Otyłość to skomplikowana choroba przewlekła, która ma wiele przyczyn i wymaga różnorodnych środków leczenia. Sama nie ustępuje, a z czasem może wyrządzić ogromne szkody w organizmie. Głównymi czynnikami środowiskowymi wpływającymi na jej powstawanie jest nieprawidłowe odżywanie, przewlekły stres oraz niska aktywność ruchowa.
Otyłość może rozwijać się również na tle psychologicznym, genetycznym czy hormonalnym. Schorzenie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Do najpoważniejszych należy cukrzyca, zaburzenia hormonalne oraz nowotwory.
Doktor Patrycja Wachowska-Kelly wyjaśniła, dlaczego tracimy kontrolę nad dietą i tyjemy, szczególnie w czasach pandemii.
- Zamknięcie w domach podczas pandemii zapoczątkowało zmiany w naszym rytmie dobowym, ale przede wszystkim w zachowaniu żywieniowym. Łatwiejsza dostępność do lodówki i sama izolacja sprawiły, że chętniej sięgaliśmy po jedzenie, żeby się czymś zająć - tłumaczy.
Otyłość można zdiagnozować centymetrem lub wagą (wskaźnik BMI). Do przeprowadzenia badania wykorzystuje się wskaźnik, jakim jest obwód talii. U kobiety nie powinien przekraczać 80 centymetrów, a u mężczyzny 94, bez względu na wiek i wzrost.
Przetworzona żywność
Wysoko przetworzona żywność przyczyniła się do rozwoju otyłości. Po drugiej wojnie światowej doszło do umasowienia produkcji żywności, która miała prowadzić do zmniejszenia kosztów produkcji, a w konsekwencji obniżenia jakości produktów. W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie jedzeniem typu slow food, czyli nieprzetworzoną żywnością. Coraz więcej w sklepach produktów, które oznaczone są etykietkami "eko" lub "bio". Producenci wykorzystują tę modę i za pomocą zręcznych działań marketingowych namawiają nas do zakupu produktów.
- Nie zawsze ekologiczne certyfikaty znajdujące się na opakowaniach gwarantują, że kupowana przez nas żywność jest zdrowa. W tym zabiegu chodzi zapewne o biznes, choć modę na slow food postrzegam jako pozytywną zmianę - mówi profesor Gabriela Grodkowska.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie
Ekspertki wyjaśniły, że plaga otyłości wśród polskich dzieci wynika z czynników ekonomicznych, podnoszenia się jakości życia oraz braku aktywności. Światowa Organizacja Zdrowia przeprowadziła badanie, w którym udowodniono, że problem otyłości i nadwagi dotyczy około 10 proc. dzieci i młodzieży na świecie. Dzieci w Polsce tyją najszybciej w całej Europie. Ponad 18 proc. ma nadwagę, a 3 proc. zmaga się z otyłością.
Otyłość u młodych pacjentów leczy się za pomocą zmiany nawyków żywieniowych oraz wprowadzania aktywności, zazwyczaj unika się przeprowadzania operacji. Zabiegi wykonuje się wyłącznie w dedykowanych grupach. Jednym z nich jest założenie balona żołądkowego.
- Dziecko przechodzące zabieg musi być poddane psychoterapii i konsultacji dietetycznej, aby wszystko przebiegło prawidłowo - dodaje doktor Wachowska-Kelly.
Niezwykle ważne jest edukowanie dzieci i rodziców na temat choroby oraz ewentualnych powikłań.
W programie "Fajka pokoju" omawiane są wydarzenia, które mają wpływ na kobiety: ich życie rodzinne i zawodowe. Prowadząca Jolanta Fajkowska zaprasza do studia ekspertki, autorytety i gwiazdy, by porozmawiać z nimi o ważnych dla nich sprawach i ocenić z ich perspektywy bieżące problemy.
Program można oglądać w każdy poniedziałek o godzinie 12:00 w Polsat Café.