Reklama

Reklama

Dary zimy. Co najlepiej smakuje i jest najświeższe?

Może się wydawać, że jak zima, to jedynie mrożonki. Nie do końca. Od grudnia w basenie Morza Śródziemnego dojrzewają cytrusy. Mimo że owoce te dostępne są u nas przez cały rok, to ze względu na bliskość dostaw (nie muszą pokonywać tysięcy kilometrów), teraz są najlepsze, najświeższe i najsmaczniejsze.

Walory smakowe i prozdrowotne cytrusów

W Polsce, jeśli chodzi o owoce, najczęściej zajadamy się naszymi rodzimymi jabłkami. Chętnie sięgamy też po cytrusy. Między innymi po cytrynę (plasterek w rozgrzewającej herbacie - pozycja obowiązkowa), limonkę, mandarynki (najlepiej smakują podczas świąt i ferii zimowych), grejpfruty czy pomarańcze.

Nie zapominajmy o ich walorach zdrowotnych, ale też nieoczywistym wykorzystaniu kulinarnym. Dziś podzielę się z wami kilkoma ciekawymi przepisami oraz właściwościami cytrusów.

Czy wiecie, że pomarańcze pochodzą z Chin? Obecnie jednak uprawia się je wszędzie w rejonach subtropikalnych. Rozróżnia się pomarańcze gorzkie oraz słodkie (sok ze świeżo wyciśniętych jest smaczny, bardzo zdrowy i aromatyczny). Innym podziałem jest ten ze względu na kolor miąższu - istnieją białe oraz rubinowe. Pomarańcze bogate są w witaminę C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.

Reklama

Pamiętajmy, by jeść je z wraz z błonkami oddzielającymi, ponieważ to doskonałe źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny i może na przykład wspomagać odchudzanie.

Co więcej, olejek z tego owocu ma działanie uspokajające i pomaga ukoić zszargane nerwy. Uważam, że pomarańcze perfekcyjnie pasują nie tylko do deserów, ale też dań wytrawnych. Moimi ulubionymi pozycjami kulinarnymi są: kaczka nadziewana filetami z pomarańczy i i jabłek oraz polędwiczki w sosie pomarańczowym. Poniżej znajdziecie przepis na polędwiczki.

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy

Składniki do dekoracji

  • natka pietruszki

Przygotowanie polędwiczek w sosie pomarańczowym:

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dużym ogniu. Miód rozetrzeć z 1/4  szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).

Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem. Piec do miękkości.

Kaszę przesmażyć na oliwie. Zalać wodą (dwa palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut). Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy. Udekorować natką pietruszki.

Można też przygotować dressing na bazie pomarańczy. W jaki sposób? Wycisnąć sok z połówki pomarańczy i przelać do słoika z zakrętką. Dolać łyżkę białego octu winnego i cztery łyżki oliwy. Dodać łyżkę miodu i pół łyżeczki soli. Wymieszać i gotowe.

Cytryna: Kwaśna, zdrowa o szerokim zastosowaniu kulinarnym

Jak powszechnie wiadomo, cytryna posiada dużo witaminy C, ale nie tylko. Oprócz tego: B1 oraz kwas cytrynowy. Od dawien dawna wykorzystuje się ją do leczenia przeziębień oraz ochrony przed nimi. Jej regularne spożywanie przyspiesza też gojenie się ran oraz regenerację skóry.

Sok z tego cytrusa polecany jest też palaczom, których zdrowie podupadło, a skóra jest blada i pomarszczona. Z pomarańczy, czy też właśnie z cytryn, można przygotować smakowy lukier do dekoracji ciast. Wystarczy tylko wycisnąć sok z połowy owocu i utrzeć z cukrem pudrem.

Innym pomysłem jest prozdrowotny shot z pomarańczy oraz cytryny. Należy wycisnąć sok z czterech cytryn i czterech pomarańczy. Przelać sok do naczynia i doprawić łyżką kurkumy, łyżką miodu, szczyptą pieprzu cayenne i pieprzu czarnego. Wymieszać. Można pić takie shoty z kieliszka lub rozcieńczone wodą mineralną w szklance. Na zdrowie!

A może macie ochotę na smaczne i proste ciasto cytrynowe? Oto przepis.

Składniki

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie ciasta cytrynowego:

Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy zbieleją, dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach). Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Jeśli zaś chodzi o limonkę, to najczęściej kojarzymy ją jako dodatek do drinków. Pamiętajmy jednak, że ten cytrus jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smak, ale też fakt, że zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Posiada intensywny smak i atrakcyjny wygląd, dlatego często dodaje się go do drinków oraz różnych napojów, na przykład lemoniady.

Oprócz tego limonkę można wykorzystywać w przypadku sałatek owocowych i warzywnych, do lodów, ale też do mięsa. Możliwe, że zastanawiacie się, dlaczego w takim razie limonka cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna. Odpowiedź jest prosta - głównie ze względu na to, że jest delikatniejsza, szybciej się psuje i jest - mimo wszystko - trudniej dostępna i droższa.

Moi drodzy, cytrusy, oczywiście w rozsądnych ilościach, warto jeść przez cały rok. Pamiętajmy jednak o tym, że to właśnie teraz są one najsmaczniejsze, a przede wszystkim świeże. Możemy spokojnie przechowywać je też kilka dni w swoich kuchniach. Nie pozwólmy im jednak się zmarnować.

***

Zobacz także:

Kawa z sokiem z cytryny na dobre trawienie

Idealne pieczone ziemniaki

Co przygotować na imprezę karnawałową?

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy