Reklama

Reklama

Słodkości na karnawał. Co przygotować na imprezę?

Karnawał trwa. Tym razem potrwa wyjątkowo długo, bo aż do 2 marca. Podobnie jak w zeszłym roku, możliwości imprezowania są ograniczone, ale nie oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z zabawy. Możemy spotykać się w mniejszym gronie, na domowych imprezach, nie rezygnując oczywiście z pysznych słodkości. Co możemy przygotować? Oto moje propozycje.

Karnawał. Zabawa i folgowanie, jeśli chodzi o dietę

Karnawał to okres, w którym częściej wychodzimy na imprezy albo, w obecnych okolicznościach, częściej organizujemy je w domu. Jest to też czas, kiedy “rozpieszczamy" się pysznymi posiłkami. Sięgamy po mięsne potrawy oraz słodkości, ponieważ później będziemy pościć. Jest to związane nie tylko z religią, ale też z naturalnym cyklem - kiedy na zewnątrz zimno, chętniej jemy coś konkretnego i rozgrzewającego.

Nadejście wiosny to też zmiana naszych nawyków żywieniowych i stawianie na nieco lżejsze potrawy. Cieszmy się więc trwającym karnawałem i rozpieszczajmy się słodkimi (i nie tylko) przekąskami.

Reklama

W domu dobrze mieć pod ręką łakocie, którymi będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości. Oczywiście sami też możemy zrobić sobie przyjemność i sięgnąć w tym okresie po coś słodkiego. Na początek karnawałowe rurki z kremem. Proponuję upiec je wcześniej, a napełnić nadzieniem w ostatnim momencie. Takie “suche ciastka" możemy przechowywać znacznie dłużej niż te wypełnione kremem. Załączam przepis na krem, ale rurki można też napełnić zwykłą bitą śmietaną.

Składniki

  • 2½ szklanki mąki
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Składniki na dekorację

  • cukier puder

Składniki na krem

  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kartoflanej

Przygotowanie karnawałowych rurek z kremem:

Mąkę połączyć z cukrem i posiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 200-220 st. C na złoty kolor.

Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Uwaga: jeśli zostawi się je na foremkach, to wystudzone połamią się przy ściąganiu.

Rurki można też zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Kupione ciasto wystarczy rozmrozić, cienko rozwałkować, pociąć na paski, błyskawicznie zrobić rurki i upiec w bardzo wysokiej temperaturze - nawet 240 st. C.

Zrobić krem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumieniem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudzić.

Kremem - za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego - napełnić rurki. Gotowe posypać cukrem pudrem. Takie karnawałowe rurki pysznie smakują też z bitą śmietaną - wystarczy nadziać je mocno schłodzoną kremówką (30-36 proc. tłuszczu), ubitą z cukrem waniliowym lub odrobiną cukru pudru (można utrwalić mlekiem w proszku).

Inną propozycją są rogaliki. Bardzo prosto je przygotować i można przechowywać przez dłuższy czas albo też zamrozić.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 dag mąki
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie

  • powidła śliwkowe

Składniki do dekoracji

  • cukier puder

Przygotowanie rogalików:

Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier puder i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. W uformowanym kopczyku zrobić dołeczek i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki.

Każdy placek podzielić na osiem równych trójkątów. Na każdy z nich nałożyć powidła śliwkowe i zwinąć rogaliki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 20-25 minut - aż rogaliki będą rumiane.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Dla niektórych jest to też czas, kiedy mogą się wykazać i upiec coś oryginalnego. Poniższy przepis jest nieco bardziej skomplikowany i czasochłonny, ale uwierzcie mi, że słodkie "róże karnawałowe" na pewno zrobią wrażenie - zarówno pod kątem wizualnym, jak i smakowym.

Składniki

  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu lub rumu
  • 800 g tłuszczu do smażenia
  • szczypta soli

Składniki do dekoracji

  • konfitura
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie słodkich "róż karnawałowych":

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto - początkowo wszystkie składniki posiekać nożem, następnie ręką wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.

Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny - o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.

Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły.

Sprawdzić, czy tłuszcz jest dobrze nagrzany (wrzucając kawałek ciasta - powinien natychmiast wypłynąć). Róże omieść z mąki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem (można dodać cukier waniliowy).

Kochani, mimo że słodycze nie należą do najzdrowszych pozycji, to w okresie karnawału możemy sobie pofolgować. Od czasu do czasu warto więc wykorzystać jeden z powyższych przepisów.

Ewa Wachowicz

Zobacz także:

Ewa Wachowicz o sekretnym przepisie swojej babci

Gruszki pod kruszonką owsianą

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy