Reklama

Reklama

Idealne pieczone ziemniaki

Polacy lubią ziemniaki. To warzywo często pojawia się na naszych talerzach. Gotowanie ziemniaków jest banalne. Pieczenie też się takie wydaje, a jednak efekt nie zawsze zachwyca. Podpowiadamy, co zrobić, by uzyskać idealnie chrupką skórkę i miękki, niewysuszony miąższ. Zdradzamy też przepis na doskonale rozgrzewającą zupę krem z ziemniaków i szwedzkie ziemniaki Hasselback. Sprawdź, rozsmakujesz się!

Choć wydają się proste w przygotowaniu, nie zawsze wychodzą smaczne. Nawet długo pieczone mogą okazać się zbyt miękkie, niedopieczone albo przesuszone. W czym tkwi tajemnica najsmaczniejszych bulw z piekarnika?

Jak piec ziemniaki?

Po pierwsze, w wyborze odpowiedniej do zapiekania odmiany. Po drugie, w sposobie przygotowania.

Gala, Irys i Irga - te ziemniaki są najlepsze do zapiekania. Jak je właściwie przygotować? Wyjaśniamy, krok po kroku.

1. Przy użyciu ostrej gąbki bardzo dokładnie myjemy ziemniaki. Dzięki temu nie trzeba zdejmować skórki. Warzywo można wykorzystać w całości. 

Reklama

2. Kroimy ziemniaki w równej grubości łódeczki lub półkrążki, przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Pozbędziemy się dzięki temu nadmiaru skrobi.

3. Wkładamy ziemniaki do wrzątku i gotujemy krótko pod przykryciem. Im mniejsze są cząstki ziemniaków, tym gotowanie powinno być krótsze. Średni czas to 7 minut. Odcedzamy i odstawiamy, żeby przestygły.

4. W tym czasie przygotowujemy mieszankę ulubionych przypraw. Świetnie sprawdza się tymianek ze słodką papryką albo z dodatkiem chili. Doskonałą alternatywą jest rozmaryn z czarnym pieprzem i kurkumą albo przyprawa curry.

5. Posypane przyprawami ziemniaki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, dbając o to, żeby się nie stykały. Dzięki temu uzyskamy apetyczną skórkę.

6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 220 st.) i pieczemy około 25-30 minut - pilnując, by ich nie przypalić.

Najczęstsze błędy w zapiekaniu ziemniaków

Gdzie leży przyczyna niesmacznych pieczonych ziemniaków? Do powszechnych błędów należy zaliczyć: źle dobraną odmianę ziemniaków albo zapiekanie nieobgotowanych. Częstym przeoczeniem jest też wkładanie do piekarnika ciepłych (po obgotowaniu) ziemniaków. Warto zadbać o takie szczegóły.

Szwedzki pomysł na ziemniaki Hasselback

Po raz pierwszy podano je w restauracji Hasselbacken w Sztokholmie, stąd ich tajemniczo brzmiąca nazwa. Właściwie pocięte, dobrze przyprawione i pieczone w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym ziemniaki, mają kruchą skórkę i miękki, niewysuszony miąższ.

Do przygotowania czterech porcji potrzebne będą następujące składniki:

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • rozmaryn (świeży lub suszony)



Sposób przygotowania:

Dokładnie wyszorowane ziemniaki, bez zdejmowania skórki, nacinamy na całej długości. Dla optymalnego smaku plastry powinny mieć około 2-3 milimetry grubości. Do garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i wkładamy ziemniaki (nacięciami do góry) oraz rozgniecione ząbki czosnku. Polewamy ziemniaki kolejną łyżką oleju, dodajemy sól i pieprz. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Nie wyłączając piekarnika, otwieramy naczynie, polewamy ziemniaki masłem i posypujemy rozmarynem. Przekładamy je na drugą stronę (nacięciami w dół) i pieczemy kolejne 20-30 minut. 

Rozgrzewająca zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków z rozmarynem i imbirem to doskonała propozycja w zimowym menu. Jest gęsta, pożywna i łatwa w wykonaniu.

Do przygotowania czterech porcji (dla osób dorosłych) potrzebne będą następujące składniki:

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule średniej wielkości seler korzeniowy,
  • por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm korzenia imbiru (opcjonalnie),
  • sok z połówki cytryny,
  • ser typu feta (połowa opakowania),
  • łyżka suszonego ziela rozmarynu,
  • po łyżeczce: czarnego pieprzu, kurkumy, bazylii i tymianku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Obieramy czosnek i cebulę. Delikatnie zdejmujemy skórkę z imbiru. Dzięki niemu zupa zyska dodatkowe właściwości rozgrzewające, ale jeśli będą ją jadły dzieci, seniorzy lub osoby z bardzo delikatnym przewodem pokarmowym, lepiej z niego zrezygnować.

Pozostałe warzywa bardzo dokładnie myjemy, najlepiej przy użyciu szczoteczki. Ziemniaki, marchew, pietruszka i seler mogą być wykorzystane z jadalną skórką. Wszystkie warzywa, poza czosnkiem, kroimy w 1-2-centymetrową kostkę. Mieszamy z przyprawami i wsypujemy do dużego płaskiego garnka (na rozgrzany olej rzepakowy). Dusimy pod przykryciem około 10 minut, pilnując by warzywa się nie przypaliły. Można podlać je delikatnie wodą. Następnie zalewamy całość wrzątkiem - tak, aby woda przykryła całą zawartość garnka. Wciskamy dwa ząbki czosnku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy sok z cytryny i połowę opakowania sera feta, a następnie miksujemy zupę do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Doskonale smakuje podawana z grzankami i natką pietruszki, albo ze świeżym jarmużem. Syci i pozostawia w żołądku przyjemne uczucie ciepła. 

Ewa Koza

Zobacz również:

Dlaczego warto jeść ziemniaki na zimno?

Ziemniaki - jakie dla kogo?

Ziemniak - nieocenione źródło białka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL