Świąteczny obiad. Tradycyjnie, ale i oryginalnie

Rodzinne świąteczne spotkanie, niedzielny obiad w gronie najbliższych, rocznicowa okazja, czy nawet święto narodowe 11 listopada - to doskonałe okazje do przygotowania niekonwencjonalnego menu. Jestem zwolenniczką typowego obiadu, który składa się z zupy, dania głównego oraz deseru. Oto na jakie potrawy zwykle stawiam. Soczysty schabowy, pieczone gęsie piersi, kremowy sernik i nie tylko.

Kiedy wracam do domu po zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym - przyznaje Ewa Wachowicz
Kiedy wracam do domu po zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym - przyznaje Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Zupa: Obowiązkowa pozycja w moim świątecznym menu

Myśląc o świątecznej zupie, zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi nam rosół. Nie ukrywam, że i ja hołduję tej tradycji. Mam dla was jednak nieco "szlachetniejszą" wersję tej zupy. Będzie to rosół na pieczonym mięsie.

Rosół na pieczonym mięsie

Składniki

  • ½ kaczki
  • ½ kg wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól
  • gałązki lubczyku
  • sok z cytryny do smaku

do podania

  • makaron
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa obrać, a mięso oprószyć solą z każdej strony. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po tym czasie całą zawartość przełożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.

Następnie dodać lubczyk. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę. Zakwasić sokiem z cytryny i w razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem, marchewką z rosołu i natką pietruszki.

Innym pomysłem będzie bulion po magnacku - smakuje naprawdę szlachetnie.

Bulion po magnacku

Bulion po magnacku według przepisu Ewy Wachowicz
Bulion po magnacku według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

do podania

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ewentualnie opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.

Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Są jednak osoby które niekoniecznie przepadają za rosołem. Propozycją dla nich może być barszcz czerwony - żeby było oryginalnie, warto serwować go z jajkiem poszetowym.

Barszcz czerwony z jajkiem poszetowym

Składniki

  • 1½ l wywaru na wędzonce
  • 2 szklanki zakwasu z buraków ćwikłowych

do podania

  • ugotowana wędzonka
  • jajka poszetowe
  • gęsta wiejska śmietana

Opis przygotowania:

Wędzonkę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wyjąć, wystudzić.

Wywar przecedzić. Wlać zakwas, podgrzać, ale nie gotować. W głębokim talerzu ułożyć trochę poszarpanej wieprzowiny (z gotowanej wędzonki) oraz jajko poszetowe (ugotowane w wodzie z octem). Delikatnie wlać gorący barszcz, udekorować kleksem śmietany i od razu podawać.

Danie główne: Musi być do syta!

Gdybyśmy zrobili wywiad na temat, jakie jest najbardziej popularne danie obiadowe, to idę o zakład, że większość wskazałaby kotleta schabowego. W mojej restauracji jest on najczęściej zamawianą pozycją.

Kiedy wracam do domu po dłuższym zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym. Poniżej prezentuję przepis na wersję z "kostką" - wypróbujcie go, a zobaczycie, że jest smaczniejszy niż ten tradycyjny. 

Schabowy z "kostką"

Schabowy z "kostką" według przepisu Ewy Wachowicz
Schabowy z "kostką" według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z purée ziemniaczanym oraz mizerią.

Jesienią często stawiam na drób, a więc polecam kaczkę lub gęsinę. Moja propozycja to pieczone gęsie piersi.

Pieczone gęsie piersi

Ewa Wachowicz poleca na świąteczny obiad miedzy innymi pieczone piersi gęsi
Ewa Wachowicz poleca na świąteczny obiad miedzy innymi pieczone piersi gęsi123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 piersi z gęsi
  • sól
  • pieprz

na marynatę

  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • ½ kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku

Opis przygotowania:

Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.

Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić. Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 2 godziny).

Szlachetnym mięsem i dość szybkim w przygotowaniu jest polędwiczka wieprzowa. Proponuję przygotować ją w formie warkocza, będzie efektowna.

Polędwiczka wieprzowa

Polędwiczki wieprzowe według przepisu Ewy Wachowicz
Polędwiczki wieprzowe według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.

Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.

Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz - każda mama, która ma córkę z długimi włosami, doskonale sobie z tym poradzi.

Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.

Deser: Słodkie zwieńczenie obiadu

Na finał świątecznego obiadu -  koniecznie deser. W Polsce najpopularniejsze są serniki i szarlotki. Nie wszyscy uważają jednak, że szarlotka to efektowne i "godne" serwowania ciasto do świątecznego obiadu. Jeśli wykonacie ją według poniższego przepisu, to będzie smacznie i efektownie.

Szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Szarlotka z kratką
Szarlotka z kratkąarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

na nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich

do dekoracji

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Posiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie mieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.

Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.

Serników piekę naprawdę bardzo dużo i to z różnych przepisów. Dzisiaj podzielę się sprawdzoną recepturą.

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz
Sernik według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

na spód ciasta

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzeszków ziemnych

na masę serową

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 tabliczki białej czekolady

na polewę i dekorację

  • ½ puszki masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe lub prażone migdały

Opis przygotowania:

Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.

W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę, serek mascarpone i ponownie zmiksować.

Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami.

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Sernik zebraPolsat