Reklama

Reklama

Świąteczny obiad. Tradycyjnie, ale i oryginalnie

Kiedy wracam do domu po zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym - przyznaje Ewa Wachowicz /archiwum prywatne

Rodzinne świąteczne spotkanie, niedzielny obiad w gronie najbliższych, rocznicowa okazja, czy nawet święto narodowe 11 listopada - to doskonałe okazje do przygotowania niekonwencjonalnego menu. Jestem zwolenniczką typowego obiadu, który składa się z zupy, dania głównego oraz deseru. Oto na jakie potrawy zwykle stawiam. Soczysty schabowy, pieczone gęsie piersi, kremowy sernik i nie tylko.

Zupa: Obowiązkowa pozycja w moim świątecznym menu

Myśląc o świątecznej zupie, zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi nam rosół. Nie ukrywam, że i ja hołduję tej tradycji. Mam dla was jednak nieco "szlachetniejszą" wersję tej zupy. Będzie to rosół na pieczonym mięsie.

Rosół na pieczonym mięsie

Składniki

  • ½ kaczki
  • ½ kg wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól
  • gałązki lubczyku
  • sok z cytryny do smaku

Składniki do podania

  • makaron
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa obrać, a mięso oprószyć solą z każdej strony. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po tym czasie całą zawartość przełożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.

Reklama

Następnie dodać lubczyk. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę. Zakwasić sokiem z cytryny i w razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem, marchewką z rosołu i natką pietruszki.

Innym pomysłem będzie bulion po magnacku - smakuje naprawdę szlachetnie.

Bulion po magnacku

Składniki

  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

Składniki do podania

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ewentualnie opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.

Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Są jednak osoby które niekoniecznie przepadają za rosołem. Propozycją dla nich może być barszcz czerwony - żeby było oryginalnie, warto serwować go z jajkiem poszetowym.

Barszcz czerwony z jajkiem poszetowym

Składniki

  • 1½ l wywaru na wędzonce
  • 2 szklanki zakwasu z buraków ćwikłowych

Składniki do podania

  • ugotowana wędzonka
  • jajka poszetowe
  • gęsta wiejska śmietana

Opis przygotowania:

Wędzonkę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wyjąć, wystudzić.

Wywar przecedzić. Wlać zakwas, podgrzać, ale nie gotować. W głębokim talerzu ułożyć trochę poszarpanej wieprzowiny (z gotowanej wędzonki) oraz jajko poszetowe (ugotowane w wodzie z octem). Delikatnie wlać gorący barszcz, udekorować kleksem śmietany i od razu podawać.

Danie główne: Musi być do syta!

Gdybyśmy zrobili wywiad na temat, jakie jest najbardziej popularne danie obiadowe, to idę o zakład, że większość wskazałaby kotleta schabowego. W mojej restauracji jest on najczęściej zamawianą pozycją.

Kiedy wracam do domu po dłuższym zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym. Poniżej prezentuję przepis na wersję z "kostką" - wypróbujcie go, a zobaczycie, że jest smaczniejszy niż ten tradycyjny. 

Schabowy z "kostką"

Składniki

  • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z purée ziemniaczanym oraz mizerią.

Jesienią często stawiam na drób, a więc polecam kaczkę lub gęsinę. Moja propozycja to pieczone gęsie piersi.

Pieczone gęsie piersi

Składniki

  • 2 piersi z gęsi
  • sól
  • pieprz

Składniki na marynatę

  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • ½ kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku

Opis przygotowania:

Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.

Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić. Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 2 godziny).

Szlachetnym mięsem i dość szybkim w przygotowaniu jest polędwiczka wieprzowa. Proponuję przygotować ją w formie warkocza, będzie efektowna.

Polędwiczka wieprzowa

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.

Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.

Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz - każda mama, która ma córkę z długimi włosami, doskonale sobie z tym poradzi.

Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.

Deser: Słodkie zwieńczenie obiadu

Na finał świątecznego obiadu -  koniecznie deser. W Polsce najpopularniejsze są serniki i szarlotki. Nie wszyscy uważają jednak, że szarlotka to efektowne i "godne" serwowania ciasto do świątecznego obiadu. Jeśli wykonacie ją według poniższego przepisu, to będzie smacznie i efektownie.

Szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich

Składniki do dekoracji

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Posiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie mieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.

Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.

Serników piekę naprawdę bardzo dużo i to z różnych przepisów. Dzisiaj podzielę się sprawdzoną recepturą.

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na spód ciasta

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzeszków ziemnych

Składniki na masę serową

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 tabliczki białej czekolady

Składniki na polewę i dekorację

  • ½ puszki masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe lub prażone migdały

Opis przygotowania:

Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.

W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę, serek mascarpone i ponownie zmiksować.

Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami.

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Orzechy włoskie i laskowe. Ich przydatność w kuchni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje