Rodzinne świąteczne spotkanie, niedzielny obiad w gronie najbliższych, rocznicowa okazja, czy nawet święto narodowe 11 listopada - to doskonałe okazje do przygotowania niekonwencjonalnego menu. Jestem zwolenniczką typowego obiadu, który składa się z zupy, dania głównego oraz deseru. Oto na jakie potrawy zwykle stawiam. Soczysty schabowy, pieczone gęsie piersi, kremowy sernik i nie tylko.
Myśląc o świątecznej zupie, zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi nam rosół. Nie ukrywam, że i ja hołduję tej tradycji. Mam dla was jednak nieco "szlachetniejszą" wersję tej zupy. Będzie to rosół na pieczonym mięsie.
Opis przygotowania:
Warzywa obrać, a mięso oprószyć solą z każdej strony. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po tym czasie całą zawartość przełożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.
Następnie dodać lubczyk. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę. Zakwasić sokiem z cytryny i w razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem, marchewką z rosołu i natką pietruszki.
Innym pomysłem będzie bulion po magnacku - smakuje naprawdę szlachetnie.
Opis przygotowania:
Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ewentualnie opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.
Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.
Są jednak osoby które niekoniecznie przepadają za rosołem. Propozycją dla nich może być barszcz czerwony - żeby było oryginalnie, warto serwować go z jajkiem poszetowym.
Opis przygotowania:
Wędzonkę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wyjąć, wystudzić.
Wywar przecedzić. Wlać zakwas, podgrzać, ale nie gotować. W głębokim talerzu ułożyć trochę poszarpanej wieprzowiny (z gotowanej wędzonki) oraz jajko poszetowe (ugotowane w wodzie z octem). Delikatnie wlać gorący barszcz, udekorować kleksem śmietany i od razu podawać.
Gdybyśmy zrobili wywiad na temat, jakie jest najbardziej popularne danie obiadowe, to idę o zakład, że większość wskazałaby kotleta schabowego. W mojej restauracji jest on najczęściej zamawianą pozycją.
Kiedy wracam do domu po dłuższym zagranicznym pobycie, to tęsknię właśnie za przysłowiowym schabowym. Poniżej prezentuję przepis na wersję z "kostką" - wypróbujcie go, a zobaczycie, że jest smaczniejszy niż ten tradycyjny.
Opis przygotowania:
Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.
Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z purée ziemniaczanym oraz mizerią.
Jesienią często stawiam na drób, a więc polecam kaczkę lub gęsinę. Moja propozycja to pieczone gęsie piersi.
Opis przygotowania:
Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.
Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić. Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 2 godziny).
Szlachetnym mięsem i dość szybkim w przygotowaniu jest polędwiczka wieprzowa. Proponuję przygotować ją w formie warkocza, będzie efektowna.
Opis przygotowania:
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.
Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz - każda mama, która ma córkę z długimi włosami, doskonale sobie z tym poradzi.
Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.
Na finał świątecznego obiadu - koniecznie deser. W Polsce najpopularniejsze są serniki i szarlotki. Nie wszyscy uważają jednak, że szarlotka to efektowne i "godne" serwowania ciasto do świątecznego obiadu. Jeśli wykonacie ją według poniższego przepisu, to będzie smacznie i efektownie.
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Posiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie mieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.
Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.
Serników piekę naprawdę bardzo dużo i to z różnych przepisów. Dzisiaj podzielę się sprawdzoną recepturą.
Opis przygotowania:
Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę, serek mascarpone i ponownie zmiksować.
Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami.
Zobacz także: