Reklama

Ziemniaki faszerowane wołowiną

Ziemniaki można wykorzystać nie tylko jako dodatek do dań, ale jako bazę. Pieczone, faszerowane - to doskonały pomysł na danie główne.

Składniki

  • 8 równej wielkości niezbyt dużych ziemniaków
  • cebula
  • średniej wielkości marchew
  • 250 g ugotowanego mięsa wołowego
  • pół łyżeczki mieszanki mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
  • szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 

2. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew kroimy w małą kostkę, podobnie jak ugotowane mięso wołowe. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, marchew, mięso, doprawiamy mieszanką przypraw, solą i smażymy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem i dusimy 5-7 minut na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar płynu.

3. Ziemniaki przekrawamy na pół i lekko wydrążamy. Wgłębienia napełniamy mięsnym farszem z marchewką. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim ziemniaki, które delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut w 200ºC. Danie podajemy ciepłe, np. sezonowymi surówkami.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy