Ziemniaki faszerowane wołowiną
Ziemniaki można wykorzystać nie tylko jako dodatek do dań, ale jako bazę. Pieczone, faszerowane - to doskonały pomysł na danie główne.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
2. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew kroimy w małą kostkę, podobnie jak ugotowane mięso wołowe. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, marchew, mięso, doprawiamy mieszanką przypraw, solą i smażymy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem i dusimy 5-7 minut na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar płynu.
3. Ziemniaki przekrawamy na pół i lekko wydrążamy. Wgłębienia napełniamy mięsnym farszem z marchewką. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim ziemniaki, które delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut w 200ºC. Danie podajemy ciepłe, np. sezonowymi surówkami.
Zobacz także: