Reklama

Reklama

Przepisy dla utrzymania młodości skóry

Młoda skóra. Najwięcej kobiet właśnie tego chce dla swojej skóry, żeby wyglądała młodo, żeby nie się starzała, nie szarzała, żeby zmarszczki się nie pojawiały albo zostały chociaż spłycone. O starzeniu skóry napisano wiele rozpraw, o zatrzymaniu młodości jeszcze więcej, a skórze można pomóc, raczej nie przeszkadzać - piszą Agata Ziemnicka i Julien Sosso w książce “Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery".

Na starzenie skóry wpływają głównie wolne rodniki. Jeśli jesteśmy aktywni fizycznie, jeśli jesteśmy narażeni na miejskie, ciężkie środowisko, jeśli palimy papierosy, to żeby zneutralizować wolne rodniki, potrzebujemy bardzo wielu antyoksydantów. Należą do nich witaminy C i E, likopen, cynk, selen, miedź oraz substancje bioaktywne: polifenole (flawonoidy, izoflawonoidy, fitoestrogeny, katechiny).

Dodatkowo, poza działaniem antyoksydacyjnym, witamina C uczestniczy w produkcji elastyny, która odpowiada za zachowanie owalu twarzy i za prawidłową elastyczność skóry, zwiększa też gęstość skóry właściwej. Warto więc dodać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C. Z kolei witamina E uczestniczy w produkcji kolejnego kluczowego dla skóry białka - kolagenu. A jeśli chcemy jeszcze bardziej wzmocnić produkcję kolagenu, warto jeść produkty bogate w krzem.

Reklama

Poza witaminami antyoksydacyjnymi ogromne znaczenie dla utrzymania młodego wyglądu skóry mają witaminy z grupy B. Dlaczego? Słyną raczej z właściwości zwiększających nawilżenie skóry; będę je wychwalać i proponować dalej, ale! Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w częściowym przeciwdziałaniu procesowi glikacji.

A czym jest glikacja? Przy spożyciu nadmiernej ilości cukru prostego, czyli po prostu cukru, słodyczy, lizaków, cukierków, ale także pieczywa i makaronów z pszennej mąki przetworzonej, tzw. białej, w organizmie dochodzi do reakcji glikacji. To łączenie cząsteczek cukru z cząsteczkami białek, co może nieodwracalnie zniszczyć białka. Część białek udaje się organizmowi zregenerować, szczególnie te o krótkiej żywotności, ale są takie białka, jak niestety kluczowe dla wyglądu skóry kolagen i elastyna, które pozostają w naszym organizmie dłużej, są więc znacznie częściej narażone na kolejne procesy glikacji, przez co stają się sztywne, zniekształcone i tracą właściwości elastyczne.

Im mniej cukru prostego w diecie, tym lepiej. Nie mam tu na myśli fruktozy, która jest cukrem zawartym w owocach. Poza cukrem, w owocach znajdziemy dużo błonnika, wody, antyoksydantów i witamin, które same w sobie doskonale wpływają na skórę, owoców się więc nie boimy. Raczej kajzerek i pyszniutkiego makaronu.

Produkty

Witamina E: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, kiełki pszenicy, migdały, orzechy włoskie, ziemne, laskowe, pestki słonecznika, pestki dyni, szpinak, marchew, papryka.

Witamina C: porzeczki, papryka czerwona, zielona i żółta, pomarańcze, truskawki, natka pietruszki, cytryny, kiwi, gotowane brokuły, gotowany jarmuż, żurawina (najlepsza świeża).

Cynk: wszystkie orzechy, fasola, produkty zbożowe pełnoziarniste.

Selen: orzechy brazylijskie, kakao, kasza gryczana, łosoś.

Krzem: daktyle, banany, kasza gryczana, owoce morza.

Witaminy z grupy B: produkty zbożowe pełnoziarniste, pestki, ryby, jaja, twaróg.

Sprawdź przepisy dla utrzymania młodości skóry na kolejnych stronach >>>

Pocahontas

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka napoju migdałwego
  • 1 kiwi
  • 3 łyżki żurawiny
  • ½ banana
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 szczypta cynamonu

Płatki rozgnieść z bananem, dodać część żurawiny i zagotować w napoju migdałowym. Następnie dodać imbir i pestki słonecznika. Kiwi pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu owsianki. Całość posypać podprażonymi orzechami, resztą żurawiny, pestkami dyni oraz cynamonem.

Vaiana

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szczypta chilli, opcjonalnie 2 szczypty wędzonej papryki
  • 1 łyżka szczypioru
  • 2 łyżki sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szpinaku
  • 3 suszone pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego

Paprykę pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy czosnek się zrumieni, dodać liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory i łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Smażyć przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać do nich sól, pieprz i wlać na patelnię. Przykryć patelnię i smażyć wszystko na małym ogniu. Gdy masa będzie częściowo ścięta, dodać na wierzch pokruszony ser feta i przykryć jeszcze na 1-2 minuty. Przed podaniem posypać szczypiorem.

Królewna Śnieżka

Składniki

  • 3 gałązki czerwonej porzeczki
  • 3 gałązki czarnej porzeczki
  • 3 gałązki białej / różowej porzeczki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu

Do miski wlać połowę jogurtu naturalnego, wsypać płatki owsiane, cynamon i kardamon. Wymieszać i pozostawić na 15 minut. Dolać resztę jogurtu. Na wierzchu położyć porzeczki, uprażone, rozdrobnione orzechy, a następnie polać miodem.

Roszpunka

Składniki

  • ⅓ dużego jabłka
  • 1 marchewka
  • 30 g ryżu dzikiego albo czerwonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 garść liści roszponki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • dressing musztardowy

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajko ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Obraną marchewkę i umyte jabłko ze skórką pokroić w kostkę, paski albo wstążki. Do miski włożyć ryż, umyte i osuszone liście roszponki, marchewkę, jabłko i jajko. Posypać żurawiną oraz uprażonymi, pokrojonymi orzechami włoskimi. Polać dressingiem i podawać.

Kopciuszek

Składniki

  • 2 cykorie
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • dressing klasyczny

Cykorię przekroić wzdłuż na pół, oddzielić liście i poukładać je na talerzu. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki i układać je pojedynczo na cykorii. Następnie posypać podprażonymi orzechami oraz posiekaną natką i polać dressingiem.

Arielka

Składniki

  • 1 papryka
  • 1 szklanka truskawek
  • ½ pomarańczy
  • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Pomarańcze obrać ze skórki. Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki i wycisnąć sok. Przelać go do szklanki, dodać olej i wymieszać. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.

Esmeralda

Składniki

  • 1 szklanka truskawek
  • ½ cykorii
  • ½ ananasa
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sok z ½ limonki
  • 1 szklanka wody

Ananasa obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Fragment książki Agaty Ziemnickiej i Juliena Sosso “Zdrowa I

promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery". Wydawnictwo Burda Książki.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy