Chantilly: Prawdziwa historia bitej śmietany

W zamku Chantilly w XVIII wieku powstał przysmak, który do dzisiaj jest znany i kochany na całym świecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świeżych truskawek, lodów czy słynnych rurek. Crème Chantilly to nic innego jak bita śmietana.

Bita śmietana pochodzi z posiadłości Chantilly
Bita śmietana pochodzi z posiadłości ChantillyStyl.pl
Bita śmietana pochodzi z posiadłości Chantilly
Bita śmietana pochodzi z posiadłości ChantillyAgnieszka ŁopatowskaStyl.pl

Posiadłość Chantilly to zamek leżący 1,5 godziny drogi od Paryża. W środku można zobaczyć między innymi imponujący gabinet książkowy z 19 tysiącami woluminów stojących na półkach rozciągających się na wszystkich ścianach od podłogi po sufit, elegancką turkusowo-złotą sypialnię księżnej i księcia d'Aumale oraz liczne dzieła sztuki.

Otacza go piękny ogród z wieloma sadzawkami, w których pływają kaczki i majestatyczne łabędzie. Choć i zamek, i park na pewno skrywają wiele sekretów, przez wieki najpilniej strzeżonym był ten, jak przygotować idealną śmietankę Chantilly, czyli bitą śmietanę.

Zamek Chantilly otoczony jest pięknym ogrodem z sadzawkami, a dalej rozciąga się park
Zamek Chantilly otoczony jest pięknym ogrodem z sadzawkami, a dalej rozciąga się parkAgnieszka ŁopatowskaStyl.pl

Kiedy zaserwowano ją na jednej z uczt w zamku, goście rozpływali się nad jej oryginalnym smakiem i cudowną, piankową konsystencją. Jej sława szybko rozprzestrzeniła się po całej Europie. Ale historia mówi, że nieszybko zdecydowano się na zdradzenie przepisu na ten przysmak.

Zamek Chantilly - tutaj po raz pierwszy serwowano bitą śmietanę
Zamek Chantilly - tutaj po raz pierwszy serwowano bitą śmietanęAgnieszka ŁopatowskaStyl.pl

Bita śmietana powstała w mleczarni Hameau zaopatrującej dwór Chantilly. Mówi się, że prawdopodobnie na jej recepturę natrafiono podczas ubijania śmietany na masło. Najważniejsze było to, żeby po wyjęciu z naczynia, w którym ubijało się śmietanę, "pozostawał na jej wierzchu widoczny loczek, a wiele loczków tworzyło sztywne fale".

Śmietanka Chantilly musi mieć charakteryczne falowane loki
Śmietanka Chantilly musi mieć charakteryczne falowane loki123RF/PICSEL

Kiedy odwiedzisz zamek Chantilly, koniecznie tuż za jego bramą skosztuj gofrów z bitą śmietaną. Nie daj się zwieść - w budkach po lewej stronie serwują śmietankę w sprayu. Po prawej pewien pan od dekad serwuje crème Chantilly przygotowany wedle tradycyjnej receptury. Nie jest ona już tajemnicą, możesz francuską śmietankę przygotować samodzielnie wedle poniższego przepisu.

Przepis na crème Chantilly

Przygotowanie : 15 minut

Składniki

Schłodzoną śmietankę wlej do schłodzonej miski.

Dodaj cukier puder i wanilię.

Śmietanę ubij energicznie trzepaczką lub mikserem, aż zgęstnieje na tyle, aby utworzyć fale.

Laskę wanilii można zastąpić cukrem wanilinowym.

Bita śmietana i truskawki to duet idealny?
Bita śmietana i truskawki to duet idealny? 123RF/PICSEL

***

„Ewa gotuje”: Ciasteczka wyśmienitePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas