Chorwacki raj. Wyspa Vis
Leży zaledwie 50 kilometrów od Splitu i około 150 kilometrów od wybrzeży Włoch. Jej piękno w przeszłości doceniali Grecy, Rzymianie, Wenecjanie, Turcy osmańscy, Austriacy, Francuzi, Brytyjczycy i Włosi, którzy pozostawili po sobie wiele zabytków.

Po wojnie aż do rozpadu Jugosławii wyspa Vis była niedostępna dla zwiedzających, ponieważ mieściła się na niej duża baza wojskowa. To dlatego można tu odetchnąć i dociera na nią niewielu turystów. Pewnie dlatego na malowniczych kamienistych lub żwirkowych plażach nie ma jeszcze takiego tłoku, jak w innych turystycznych perełkach. Stąd można tu w spokoju delektować się pięknem przyrody.
Największym miastem na wyspie jest Vis. To pełen uroku kurort, w którym można podziwiać m.in. antyczne termy, cmentarz, amfiteatr. Ten ostatni jest obecnie częścią franciszkańskiego klasztoru z XVI wieku na półwyspie Prirovo, który wdziera się w zatokę. Jeśli spojrzy się w głąb wody, można nawet dostrzec pozostałości po dawnym porcie.
Aby poczuć wyjątkowy klimat miejscowości, warto wybrać się na spacer wąskimi uliczkami. To w nich kryją się małe domowe restauracyjki z pysznym jedzeniem albo sklepiki z pamiątkami.
Drugim większym miastem na wyspie jest Komiža, nad którą góruje wzgórze Hum - najwyższe wzniesienie na wyspie. Warto zadać sobie trochę trudu i wspiąć się na samą górę. Nagroda jest wspaniała. Roztacza się stamtąd oszałamiający widok na miasto i okolicę. Komiža to typowe śródziemnomorskie miasteczko z wąskimi uliczkami i domami zbudowanymi wokół portu. Mieszkańcy od wieków zajmują się połowami. Nic więc dziwnego, że latem organizowane są tu rybackie noce - to festyny podczas których występują muzycy oraz serwowane są lokalne przysmaki, oczywiście z rybami w roli głównej. Przy porcie jest też twierdza Kaštel, którą wznieśli Wenecjanie. Pod koniec XIX wieku dobudowano do niej strzelistą wieżę zegarową. Obecnie mieści się w niej słynne muzeum rybołówstwa.
Piękno wyspy (i niższe podatki obowiązujące w Chorwacji) nie pozostawiło obojętnymi twórców hitu Mamma Mia. To na Vis, a nie na greckiej Skopelos, nakręcono drugą cześć filmu. Oglądamy w nim porty w Vis i w Komižy (miasto było również bazą ekipy filmowej), a także Zatoka Barjaška.




Atrakcje
Wyspa Vis znajduje się na otwartym morzu, otoczona przez archipelag składający się z wielu mniejszych wysepek. Słynie z malowniczego klifowego wybrzeża oraz mniejszych i większych zatoczek. W całej okazałości najlepiej podziwiać je od strony morza - robią oszałamiające wrażenie. Warto skorzystać z oferty wycieczek łodziami wokół wybrzeża, które oferują lokalne biura podróży, znajdujące się zarówno w mieście Vis, jak i w Komižy.
Będąc na Vis trzeba odwiedzić Błękitną jaskinię na wyspie Biševo. Szmaragdowy kolor wody, jaki można w niej podziwiać, to zasługa piasku na dnie wejścia do groty. Odbija on promienie słoneczne. Z kolei Zielona jaskinia znajduje się na niewielkiej wysepce w bliskim sąsiedztwie Vis. Przez niewielki otwór w kopule groty wpada do niej naturalne światło, nadające wodzie niesamowity kolor.
Czego warto spróbować
Z Vis każdego ranka wypływa się na połów. Dlatego w niedużych rodzinnych restauracjach królują ryby i owoce morza. Podawane są przeważnie z grilla z sałatkami i pieczywem. Koniecznie trzeba spróbować lokalnych potraw - placka z sardelami albo homara z fasolą. A do posiłku warto zamówić miejscowe białe wino Vugava Viška, którego winorośl uprawia się na wyspie już od II wieku przed naszą erą.
Zobacz także: