Slawonia na talerzu. Co warto zjeść na wschodzie Chorwacji?

Z dala od masowej turystyki skosztuj przysmaków tradycyjnej kuchni
Z dala od masowej turystyki skosztuj przysmaków tradycyjnej kuchni123RF/PICSEL

"Chorwackie Bieszczady" czy "chorwacka Amazonia"

Park Krajobrazowy Kopački Rit
Park Krajobrazowy Kopački Rit123RF/PICSEL

Kulen - perła w koronie kulinarnej Slawonii

Kulen
Kulen123RF/PICSEL

Poderane gaće. I śmiesznie, i smacznie

Kulen, kulenowa seka, poderane gaće, pršut i kleks śmietany
Kulen, kulenowa seka, poderane gaće, pršut i kleks śmietany Izabela GrelowskaINTERIA.PL

Ryby, ryby i jeszcze raz ryby

Fiš paprikaš ze świeżym pieczywem i kieliszkiem graševiny
Fiš paprikaš ze świeżym pieczywem i kieliszkiem graševiny Izabela GrelowskaINTERIA.PL
Przystawka z tradycyjnych produktów kuchni slawońskiej: wędzonej ryby i twarogu, z dodatkiem szczypiorku, skropiona olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno
Przystawka z tradycyjnych produktów kuchni slawońskiej: wędzonej ryby i twarogu, z dodatkiem szczypiorku, skropiona olejem słonecznikowym tłoczonym na zimnoIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Coś na słodko. Savijača s grizom i višnjama

Savijača s grizom i višnjama
Savijača s grizom i višnjamaIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Wino i destylaty

Winnice w okolicach miejscowości Kutjevo
Winnice w okolicach miejscowości Kutjevo123RF/PICSEL
„Zbliżenia”. Anna Dymna. O wspomnieniach i spotkaniach dających siłęINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?