Nie tylko carbonara. Ogony, flaki i inne przysmaki kuchni rzymskiej

Kuchnia rzymska zachwyca stałością i różnorodnością produktów i smaków
Kuchnia rzymska zachwyca stałością i różnorodnością produktów i smaków Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Klimat Wiecznego Miasta

Opowieść o kuchni, czyli opowieść o historii

Lokalne i regionalne produkty, z których słynie kuchnia rzymska widoczne są na każdym kroku
Lokalne i regionalne produkty, z których słynie kuchnia rzymska widoczne są na każdym kroku Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Co zjeść w Rzymie i dlaczego pastę

Pecorino Romano z charakterystyczną czarną skórką. Najbardziej rzymski z rzymskich serów
Pecorino Romano z charakterystyczną czarną skórką. Najbardziej rzymski z rzymskich serów Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne
Carbonara - najpopularniejsze danie kuchni rzymskiej, znane na całym świecie
Carbonara - najpopularniejsze danie kuchni rzymskiej, znane na całym świecie Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Pizza cięta z metra

Pinsa - popularna rzymska przekąska z różnorodnymi dodatkami
Pinsa - popularna rzymska przekąska z różnorodnymi dodatkami Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne
W Rzymie jedzmy pizzę rzymską. Szukajmy prawdziwych rzymskich pizzerii, bo jest absolutnie doskonała, tak inna niż wszechobecna pizza neapolitańska.
Bartek Kieżun

Ogon, flaki i inne przysmaki

Kuchnia rzymska to kuchnia tzw. piątej ćwiartki. Podroby królują w każdej formie
Kuchnia rzymska to kuchnia tzw. piątej ćwiartki. Podroby królują w każdej formie Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne
- Kuchnia Rzymu to kuchnia piątej ćwiartki. Pracowało tu bardzo dużo żydowskich kucharzy, którzy praktykowali kuchnię bardzo ekonomiczną. Bogate rzymskie rodziny zatrudniały żydowskich kucharzy, którzy na stoły stolicy wprowadzili między innymi flaki i ogony wołowe, które nawiasem mówiąc są jednym z najwspanialszych rzymskich dań
podkreśla Bartek Kieżun

Dolce vita od rana do nocy

Tiramisu i włoskie gelato - deserowe klasyki kuchni włoskiej
Tiramisu i włoskie gelato - deserowe klasyki kuchni włoskiej Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Karczochy - jadalne osty, które pokochali (nie tylko) rzymianie

"Polacy za granicą": Włoskie dania w wersji pasterskiej? Tak wygląda kuchnia SardyniiPolsat PlayPolsat Play