Walcz z Hashimoto
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Jej przyczyną jest błąd układu odpornościowego, który rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogie i niszczy je, upośledzając aktywność enzymu odpowiedzialnego za syntezę hormonów tarczycy. W efekcie powstaje przewlekły stan zapalny, tzw. limfocytowe zapalenie tarczycy, które jest istotą choroby Hashimoto.
Może ono prowadzić do niedoczynności lub, rzadziej, do nadczynności tarczycy. Objawy Hashimoto: nieuzasadnione tycie, chroniczne zmęczenie, zaburzenia miesiączkowania, wypadanie włosów. Schorzenie diagnozuje się, sprawdzając poziom hormonów tarczycy T3 i T4 oraz hormonu przysadki TSH i wykonując USG tarczycy.
W Hashimoto leczy się głównie objawy (stan zapalny), a nie przyczynę choroby, która nie jest do końca znana.
Badania dowodzą, że większość osób chorujących na Hashimoto ma problem z nietolerancjami pokarmowymi. Mało tego, choroba ta poważnie upośledza metabolizm, trawienie i pracę jelit. Nic więc dziwnego, że dieta może w ogromnym stopniu wpływać na rozwój Hashimoto i samopoczucie chorych. Opinie pacjentów i najnowsze wyniki badań potwierdziły, że wyeliminowanie pewnych produktów przynosi poprawę, a nawet remisję choroby.
Czego zatem unikać? Glutenu! Na nietolerancję tego białka cierpi aż 80 proc. osób z Hashimoto. Odstaw produkty zawierające pszenicę, owies, jęczmień, skrobię modyfikowaną. Ale uwaga! W wyniku tzw. reakcji krzyżowych z glutenem układ odpornościowy może reagować na bezglutenowe zboża (gryka, jagły, ryż, quinoa, amarantus) podobnie jak na gluten. Wówczas na 30 dni wyeliminuj z diety absolutnie wszystkie zboża. Obserwuj, jak się czujesz i powoli je wprowadzaj.
Pożegnaj też produkty mleczne. Przynajmniej na owych 30 dni, by zaobserwować, jak się czujesz. Większość ludzi z Hashimoto jest wrażliwych na białka w mleku. Soja też znajduje się na cenzurowanym - nasila ataki autoimmunologiczne i ma właściwości wolotwórcze. Poza tym z wyeliminuj z diety żywność przetworzoną, cukier, alkohol i kofeinę.
Jakie produkty pomogą w walce z Hashimoto? Probiotyki! Jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych jest zwiększona przepuszczalność jelitowa. Bakterie jelitowe pomagają zachować szczelność jelit i wspomagają układ odpornościowy. Codziennie jedz kiszone warzywa i produkty bogate w kwasy omega 3 (tłuste ryby morskie, owoce morza, olej lniany i rzepakowy). Te drugie łagodzą stany zapalne. Z zapaleniem walczą też przeciwutleniacze, które łagodzą skutki stresu oksydacyjnego, jednego z czynników niszczących komórki tarczycy.
Potrzebujesz witamin: A (marchew, dynia), E (orzechy, jaja), C (natka pietruszki, warzywa kapustne). Hashimoto zwalnia metabolizm, dlatego ograniczaj węglowodany na rzecz większej ilości białka oraz warzyw w menu. Postaw na chudy drób i ryby z ekohodowli.
Czy jesteś w grupie ryzyka? Choroba najczęściej dotyka osoby po 60. roku życia, jednak młodzi ludzie i dzieci też mogą na nią zapaść. Ryzyko zwiększa się, jeśli masz w rodzinie osoby cierpiące na Hashimoto lub doskwierają ci inne schorzenia autoimmunologiczne.