Reklama

Imbirowe ciasteczka

Słodkie Boże Narodzenie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego drobno imbiru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Suche składniki razem z przyprawami wymieszaj w misce. W drugiej utrzyj masło i cukier, dodaj miód, imbir oraz jajko. Nie przerywając ucierania, dosyp suche składniki i wyrób wszystko na gładką masę.

Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinaj ciastka, a np. słomką otwory na wstążkę. Ciastka układaj na blasze wyłożonej pergaminem (nie za blisko siebie). Piecz ok. 10-15 min w temp. 180 stopni C.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy