Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na prawdziwy klasyk wigilijnych stołów - pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki masła
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 duże cebule
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej lniany

Sposób przygotowania:

1. Kapustę odciśnij, posiekaj i ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wystudź, odciśnij, i ponownie posiekaj. 

2. Grzyby dokładnie opłucz, gotuj przez pół godziny i wyjmij (wywar odłóż, później możesz wykorzystać go do ugotowania zupy grzybowej). 

3. Kapustę i grzyby zmiel w maszynce. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor (odłóż trochę do okraszenia). Dodaj kapustę i grzyby. Smaż chwilę, mieszając. Dopraw do smaku. 

Reklama

4. Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj, dolewając wodę, na gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie części i zawiń w folię. Wałkuj porcjami, szklanką wykrawaj kółka, na środek kładź łyżkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Pierogi podawaj z odłożoną cebulką. 

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy