Pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na prawdziwy klasyk wigilijnych stołów - pierogi z kapustą i grzybami.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę odciśnij, posiekaj i ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wystudź, odciśnij, i ponownie posiekaj.
2. Grzyby dokładnie opłucz, gotuj przez pół godziny i wyjmij (wywar odłóż, później możesz wykorzystać go do ugotowania zupy grzybowej).
3. Kapustę i grzyby zmiel w maszynce. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor (odłóż trochę do okraszenia). Dodaj kapustę i grzyby. Smaż chwilę, mieszając. Dopraw do smaku.
4. Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj, dolewając wodę, na gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie części i zawiń w folię. Wałkuj porcjami, szklanką wykrawaj kółka, na środek kładź łyżkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Pierogi podawaj z odłożoną cebulką.
Zobacz także: