Reklama

Ryba w sosie pieczarkowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka siekana natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 łyżek mąki
  • 16 dag pieczarek
  • sól
  • 1 kg ryby świeżej lub mrożonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryby obficie skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem (od wewnątrz i na zewnątrz), a następnie schładzaj je w lodówce 30-40 minut.

Przygotuj sos. Na patelnię włóż masło, a gdy się rozgrzeje, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj (oczyszczone i obrane ze skórki) pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż je tak długo, aż odparuje cały płyn. Następnie oprósz grzyby z cebulą niewielką ilością mąki i zalej śmietaną. Sos gotuj ok. 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Reklama

Na talerz wysyp pozostałą mąkę.

Ryby wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Gdy się dobrze rozgrzeje, smaż na nim ryby ok. 5-7 min z każdej strony.

Usmażone ryby przełóż od razu na talerze, polej sosem pieczarkowym. Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy