Reklama

Reklama

Śliwkowiec z cynamonowym ciastem

Składniki

  • 3 szklanki
  • mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek (mogą być też mrożone tylko z twardym miąższem)
  • 1/3 szklanki bułki tartej

Formę (24 x 36 cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 

Śliwki rozmroź i dobrze osusz na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieć. Następnie podziel je na 2 części i włóż na godzinę do zamrażalnika.

Po tym czasie jedną częścią wyłóż spód formy i ugnieć palcami na równy placek. Ponakłuwaj widelcem. Podsyp bułką tartą i wyłóż śliwki. Na wierzch zetrzyj na tarce z dużymi oczkami odłożone ciasto z lodówki.

Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temp. 180ºC na złoty kolor. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp np. cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy