Reklama
Wielkanocne inspiracje

Ciasta na Wielkanoc. Pięć sprawdzonych hitów

Święta wielkanocne to nie tylko czas rodzinnych spotkań, ale także możliwość delektowania się tradycyjnymi, domowymi wypiekami. Babki, serniki, mazurki i makowce tradycyjnie goszczą na świątecznych stołach i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony przepis. Warto jednak przyjrzeć się im w nowej odsłonie albo poeksperymentować z zupełnie nowymi smakami – mamy dla was 5 absolutnych hitów.

Mazurek różany

Mazurki to niezwykle wdzięczne i stosunkowo proste do wykonania ciasta. Kruchy spód, wypełniony nadzieniem z kajmaku, powideł, czekolady, suszonych owoców, czy orzechów cieszy oczy i podniebienie. Różany mazurek urzeka nie tylko oryginalnym smakiem, ale i pięknym różowym kolorem. Masa z białej czekolady i nadzienie z konfitury tworzą razem doskonałe połączenie, które zachwyci miłośników różanych klimatów.

Sprawdź, jak zrobić MAZUREK RÓŻANY

Reklama

Babka z majonezem

Wielkanocne baby nieodłącznie kojarzą się z tym wyjątkowym czasem, podobnie jak majonez dodawany w dużych ilościach do sałatki jarzynowej czy jajek. Czy wiecie, że jeśli dodacie go do ciasta powstanie absolutnie wspaniały, wilgotny wypiek? Taka właśnie jest baba majonezowa - intensywna w smaku, rozpływająca się w ustach. Można ją przygotować nawet 2-3 dni wcześniej, gdyż dodatek majonezu sprawia, że długo zachowuje świeżość.

Sprawdź, jak zrobić BABKĘ Z MAJONEZEM

Ciasto pomarańczowe

Wielkanoc to także radosny czas powitania wiosny, warto celebrować ten sezon ciastem pomarańczowym, którego kolor napełnia radosną energią. Intensywny pomarańcz nie tylko będzie się świetnie prezentował na świątecznym stole, lecz także zadowoli podniebienia wszystkich miłośników orzeźwiających, cytrusowych smaków. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto pomarańczowe sprawdzi się idealnie jako opcja "last minute".

Sprawdź, jak zrobić CIASTO POMARAŃCZOWE

Ciasto Krówka

Miodowe ciasto Krówka to znane i lubione połączenie słodkiego kajmaku z budyniem i orzechami. Rozpływające się w ustach, przygotowane na herbatnikach, nie wymaga pieczenia. Bez problemu przygotują go nawet początkujący cukiernicy, wymaga bowiem dosłownie kilku podstawowych składników i odrobiny cierpliwości.

Sprawdź, jak zrobić CIASTO KRÓWKA

Tort leśny mech

Kolejna propozycja na ciasto w żywym kolorze, które swą intensywną zieleń zawdzięcza liściom szpinaku to prosty tort Leśny Mech. Wilgotne ucierane ciasto, przełożone pysznym, puszystym kremem na bazie bitej śmietany będzie bez wątpienia niezwykłą ozdobą wielkanocnego stołu. Taki tort najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Sprawdź, jak zrobić TORT LEŚNY MECH


***
Czytaj także:
Sprawdź przepis na mazurka z kajmakiem 
Zobacz jak zrobić czekoladową babkę 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: mazurek | Babka wielkanocna | Wielkanoc
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy