Reklama
Wielkanocne inspiracje

Cieciorka w roli głównej

Zdrowa sałatka.

Składniki

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • oregano
  • kilka liści sałaty
  • 200 g sera feta
  • natka pietruszki
  • czarne oliwki

1. Ciecierzycę z puszki odsącz i opłucz. Umieść ją w misce. Jeśli masz zwykłą ciecierzycę, najpierw ją namocz na noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

2. Umytą paprykę i pomidory pokrój. Dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz natkę pietruszki, pokrojone oliwki i ser.

3. Wymieszaj oliwę, czosnek i oregano z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Takim dressingiem polej całość i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy