Reklama

Reklama

Sosy do jaj i mięs

Dodają smaku, podkreślają aromat wędlin, pieczeni, ryb i gotowanych jaj. Sprawdź nasze propozycje na gęste sosy w sam raz do świątecznych dań.

Gdy zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, na stole pojawią się mięsa, wędliny, pieczenie i pasztety, które mają podkreślić koniec Wielkiego Postu. Co jednak podkreśli smak mięsiw? Najlepsze będą gęste sosy. Możesz je przygotować na bazie majonezu, musztardy, a także jogurtu naturalnego lub śmietany. Stworzą one wyśmienitą kompozycję smakową, a w naszych propozycjach znajdziesz takie, które wzbogacą aromat i doprawią soczyste mięsa. Choć przygotowujemy je na święta, nie znaczy, że tych przepisów nie możesz wykorzystać także na co dzień.

Sos tatarski

Składniki

  • 2 jajka
  • 2-3 korniszony
  • 3 marynowane grzybki
  • 5 cebulek marynowanych
  • kawałek czerwonej marynowanej papryki
  • 2 kolby marynowanej kukurydzy
  • 1 szklanka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i posiekaj. Korniszony, cebulkę, paprykę grzybki i kukurydzę pokrój w kosteczkę. Jajka, grzyby i pikle wymieszaj z majonezem. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.  Udekorować korniszonem.

Sos kaparowy

Reklama

Składniki

  • 1 słoiczek kaparów
  • sok i skórka starta z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu
  • 2 żółtka
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:  Przesmażyć mąkę z masłem, dodać bulion , całe odsączone kapary oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i zaciągnąć żółtkami. Udekorować dużymi kaparami, pieprzem czerwonym oraz listkami bazylii.

Tzatziki po polsku

Modyfikacja greckiego przepisy na pyszny sos do pieczonego mięsa. Zamiast świeżego ogórka - kiszony, zamiast mięty - koper i pietruszka. 

Składniki

  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • trzy ogórki kiszone
  • dwie łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie: Do miseczki przełóż jogurt grecki. Ogórek pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce (odciśnij z niego wodę). Koperek i natkę opłucz. Od natki oderwij listki i wraz z koperkiem posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawaj z pieczonym mięsem (np. schabem) lub grillowana rybą.

Sos orzechowy

Składniki

  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 garście orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2 żółtka

Przygotowanie: Orzechy zmiel. Połowę śmietanki ubij na sztywno, ubijając dokładaj po żółtku. Wino zagotuj z orzechami oraz nieubitą śmietanką. Następnie wymieszaj z masą śmietankowo-żółtkową. Podgrzej nie zagotowując. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zobacz także:


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc2020

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy