Sosy do jaj i mięs
Dodają smaku, podkreślają aromat wędlin, pieczeni, ryb i gotowanych jaj. Sprawdź nasze propozycje na gęste sosy w sam raz do świątecznych dań.
Gdy zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, na stole pojawią się mięsa, wędliny, pieczenie i pasztety, które mają podkreślić koniec Wielkiego Postu. Co jednak podkreśli smak mięsiw? Najlepsze będą gęste sosy. Możesz je przygotować na bazie majonezu, musztardy, a także jogurtu naturalnego lub śmietany. Stworzą one wyśmienitą kompozycję smakową, a w naszych propozycjach znajdziesz takie, które wzbogacą aromat i doprawią soczyste mięsa. Choć przygotowujemy je na święta, nie znaczy, że tych przepisów nie możesz wykorzystać także na co dzień.
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i posiekaj. Korniszony, cebulkę, paprykę grzybki i kukurydzę pokrój w kosteczkę. Jajka, grzyby i pikle wymieszaj z majonezem. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Udekorować korniszonem.
Przygotowanie: Przesmażyć mąkę z masłem, dodać bulion , całe odsączone kapary oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i zaciągnąć żółtkami. Udekorować dużymi kaparami, pieprzem czerwonym oraz listkami bazylii.
Modyfikacja greckiego przepisy na pyszny sos do pieczonego mięsa. Zamiast świeżego ogórka - kiszony, zamiast mięty - koper i pietruszka.
Przygotowanie: Do miseczki przełóż jogurt grecki. Ogórek pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce (odciśnij z niego wodę). Koperek i natkę opłucz. Od natki oderwij listki i wraz z koperkiem posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawaj z pieczonym mięsem (np. schabem) lub grillowana rybą.
Przygotowanie: Orzechy zmiel. Połowę śmietanki ubij na sztywno, ubijając dokładaj po żółtku. Wino zagotuj z orzechami oraz nieubitą śmietanką. Następnie wymieszaj z masą śmietankowo-żółtkową. Podgrzej nie zagotowując. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zobacz także: