Sosy do jaj i mięs

Sos tatarski na bazie majonezu z piklami
Sos tatarski na bazie majonezu z piklamiEast News

Sos tatarski

Składniki

  • 2 jajka
  • 2-3 korniszony
  • 3 marynowane grzybki
  • 5 cebulek marynowanych
  • kawałek czerwonej marynowanej papryki
  • 2 kolby marynowanej kukurydzy
  • 1 szklanka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • sok z połówki cytryny

Sos kaparowy

Składniki

  • 1 słoiczek kaparów
  • sok i skórka starta z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu
  • 2 żółtka
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Tzatziki po polksu
Tzatziki po polksu123RF/PICSEL

Tzatziki po polsku

Składniki

  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • trzy ogórki kiszone
  • dwie łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sos orzechowy

Składniki

  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 garście orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2 żółtka
Płyn do dezynfekcji sierści zwierzątStyl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?