Reklama

Przelewowe, ciśnieniowe, automatyczne, kapsułkowe – czym różnią się rodzaje ekspresów?

Promienie słońca, wygodny fotel, chwila dla siebie z filiżanką ulubionej kawy w dłoniach – kto z nas nie marzy o takich porankach. Znalezienie odpowiedniego ekspresu do kawy może być zadaniem wymagającym, zwłaszcza w obliczu różnorodności dostępnych na rynku opcji. Ekspres przelewowy, ciśnieniowy, automatyczny czy może kapsułkowy? Każdy z nich ma swoje zalety i wady, które warto rozważyć przed dokonaniem ostatecznego wyboru.

Ekspres przelewowy: tradycyjny smak

Ekspres przelewowy kojarzy nam się z amerykańskim kinem. "Damn fine cup of coffee" - mówił o kawie z ekspresu przelewowego agent Cooper w serialu "Twin Peaks". Ten rodzaj urządzenia jest klasycznym rozwiązaniem, które przyciąga prostotą i niezawodnością. Przesącza on gorącą wodę przez zmielone ziarna, co pozwala uzyskać kawę o dużej zawartości kofeiny, a jednocześnie niezbyt mocną w smaku. Wadą tego rodzaju urządzenia jest długi czas parzenia. Poza tym do filtra wsypuje się zmielone ziarna, jeśli więc chcemy wydobyć pełnię aromatu, musimy posiadać dodatkowe urządzenie do mielenia kawy przed przyrządzeniem.

Reklama

Ekspres ciśnieniowy automatyczny: jak z kawiarni

Ekspres ciśnieniowy jest propozycją dla tych, którzy pragną poczuć się jak prawdziwi bariści w swoim własnym domu. Dzięki wysokiemu ciśnieniu, jakie generuje ten rodzaj urządzenia, możliwe jest przygotowanie kawy o intensywnym smaku i gęstej pianie, podobnej do tej serwowanej w najlepszych kawiarniach. To urządzenie jest najbardziej zaawansowane technologicznie, profesjonalny młynek pozwala cieszyć się świeżo zmieloną kawą, a system do spieniania mleka - przygotować gęstą kremową piankę. Zatem prócz kawy czarnej, takiej jak espresso czy americano, przyrządzimy także kawy z mleczną pianką (latte, cappuccino). Ekspres ciśnieniowy jest również bardzo łatwy w obsłudze i utrzymaniu. Miłośnicy mocnego espresso powinni zwrócić uwagę na model Jura C8 - urządzenie to zostało wyposażone w największą na rynku jednostkę zaparzającą. Kawę w tym ekspresie można przygotować nawet z 16 g świeżo zmielonych ziaren. To idealny wybór dla koneserów, którzy nie chcą przepłacać na urządzenia oferujące dziesiątki napojów kawowych. W tym modelu dostępne są cztery najpopularniejsze opcje: espresso, kawa czarna, cappuccino i latte macchiato. Dodatkowo obsługa ekspresu Jura C8 jest prosta i intuicyjna - z pewnością docenią to osoby, które cenią najwyższą jakość bez konieczności poświęcania czasu.

Ekspres ciśnieniowy typu kawiarka

Do wyboru mamy również popularną kawiarkę. Z pewnością jej zaletą jest niska cena, wielkość i mobilność - możemy ją zabrać ze sobą nawet w podróż. Kawa przyrządzana jest pod niskim ciśnieniem, nie będzie zatem tak smaczna, jak z profesjonalnego ekspresu, nie przyrządzimy również kawy ze spienionym mlekiem. Jeśli zatem chcemy pić cappuccino ze świeżo zmielonych ziaren, musimy dodatkowo dokupić młynek i spieniacz do mleka. Niemniej jednak kawiarka jest budżetową i łatwą w obsłudze opcją, która oferuje niezłej jakości kawę. Jeśli nasza kuchnia wyposażona jest w płytę indukcyjną, zwróćmy uwagę na to, czy kawiarka została wykonana z materiału, który umożliwia korzystanie z indukcji. Można również zdecydować się na kawiarkę elektryczną - w tym przypadku wystarczy urządzenie podpiąć do prądu.

Ekspres kapsułkowy: kawa za jednym kliknięciem

Na koniec przyjrzyjmy się ekspresowi kapsułkowemu, który swego czasu zyskał sporą popularność. To rozwiązanie idealne dla osób ceniących sobie szybkość i prostotę przygotowania kawy. Dzięki specjalnym kapsułkom zawierającym zmieloną kawę możemy cieszyć się świeżo mielonymi ziarnami bez konieczności inwestycji w młynek. Urządzenie jest banalne w obsłudze - wystarczy włożyć kapsułkę, ścisnąć ją i uruchomić parzenie. Na rynku dostępna jest szeroka gama kapsułek, oferujących różnorodne aromaty i intensywność, a nawet kawy mleczne. Sam ekspres jest tani, jednak wymaga kupowania specjalnych kapsułek, zatem to rozwiązanie koniec końców okazuje się całkiem kosztowne w użytkowaniu. Kolejną wadą jest generowanie odpadów - po każdej kawie pozostaje nam plastikowa kapsułka. Wiele do życzenia pozostawia również jakość kaw, w szczególności tych mlecznych - o piance na cappuccino możemy zapomnieć.

Ekspres przelewowy zapewni nam klasyczny smak, automatyczny dostarczy wrażeń jak z kawiarni, ciśnieniowy z pewnością wyróżnia mobilność, z kolei kapsułkowy - szybkość i prostota. Zanim dokonamy wyboru, warto zwrócić uwagę na ostateczny efekt - a więc jakość kawy. W końcu chodzi o to, by cieszyć się doskonałym napojem każdego dnia.

materiał promocyjny
.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy