Reklama

Reklama

Dlaczego warto przesiewać mąkę?

To zalecenie często pojawia się w przepisach, jednak nie wszyscy wiedzą dlaczego warto się do niego stosować!

1. Ciasto będzie się łatwiej wyrabiać. Unikniesz grudek, które tak utrudniają wyrabianie ciasta.

2. Odmierzysz prawidłową ilość mąki. Mąka nabierze powietrza i będzie w stanie idealnym do użycia. W przepisach, w których mąka odmierzana jest np. na szklanki, brana jest pod uwagę mąka przesiana. Mąka zbita będzie o wiele cięższa. Z tego samego powodu nigdy nie ubijaj mąki w szklance podczas odmierzania.

3. Niestety nawet świeżo kupiona mąka może być skażona szkodnikami np. larwami moli. Przesiewając mąkę możesz skontrolować jej stan i uniknąć przykrych niespodzianek w postaci zanieczyszczeń.

Reklama

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy