Domowy pasztet na święta: Jakie mięso wybrać?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości bez domowych, pachnących pasztetów. To potrawa bardzo chętnie podawana zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować pasztet, by był delikatny i aromatyczny. Okazuje się, że duże znacznie ma mięso, które wybieramy. Jaki rodzaj mięsa jest najzdrowszy?

Przepis na idealny pasztet w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie
Przepis na idealny pasztet w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie123RF/PICSEL

Pieczone pasztety domowej roboty cieszą się wyjątkową popularnością. Podczas rodzinnych przyjęć możemy podawać je na różne sposoby: w całości lub na kanapkach. Tę przekąskę uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przepis na idealny pasztet w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.  Mięso powinno być bardzo drobno zmielone, ponieważ wówczas konsystencja jest gładka, a pasztet dosłownie rozpływa się w ustach.

Jakie mięso powinniśmy wybrać, przygotowując pasztet? Podczas zakupów dobrze jest kierować się jakością. Kupując mięso z ekologicznych hodowli, mamy pewność, że spełni nasze oczekiwania.

Do domowego, pieczonego pasztetu sprawdzą się tłuste mięsa - wieprzowina, wołowina, baranina, gęsina. Jeśli chcemy wykorzystać chude mięso (na przykład drób), warto dodać do niego 2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu. Dzięki temu pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję i nie będzie się kruszył.

Domowy pasztet pieczony: Mięso mieszane

Największą popularnością cieszą się klasyczne pasztety mieszane. Kucharze zaznaczają, że dzięki połączeniu różnych rodzajów mięsa możemy uzyskać  pełny i niezwykle bogaty smak. Najczęściej do pasztetów wykorzystujemy: drób, wołowinę, wieprzowinę i cielęcinę.

Poszczególne rodzaje mięs, w zależności od upodobania, możemy połączyć w dowolnych proporcjach. Jeśli chcemy, aby pasztet był bardziej soczysty, dobrze jest dodać do niego wątróbkę: drobiową lub cielęcą.

Żurawina będzie bardzo dobrym uzupełnieniem domowego pasztetu
Żurawina będzie bardzo dobrym uzupełnieniem domowego pasztetu123RF/PICSEL

Domowy pasztet pieczony: Pasztet z gęsiny

Dania z gęsiny są podstawą staropolskiej kuchni. Historycy i kucharze podkreślają, że gęsina stanowi jeden z ważniejszych elementów polskiego dziedzictwa kulinarnego. Właśnie dlatego warto powrócić do niej w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Mięso z gęsi idealnie nadaje się do domowych pasztetów. Jest odpowiednio tłuste i  bardzo zdrowe. Gęsina to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin A i E oraz niacyny.

Domowy pasztet pieczony: Pasztet z zająca

Dużą popularnością w czasie świąt cieszy się również pasztet z zająca. Zajęcze mięso jest cenione ze względu na właściwości odżywcze. Jest źródłem białka kolagenowego, a  ponadto ma niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, dzięki czemu służy osobom na diecie.

Z  mięsa z zająca również  możemy wykonać domowy pasztet. Mieszając składniki, warto jednak dodać do masy odrobinę tłuszczu. Dzięki temu pasztet po upieczeniu będzie sprężysty i soczysty.

Dołóż ulubione dodatki i ciesz się wybornym smakiem domowego pasztetu!
Dołóż ulubione dodatki i ciesz się wybornym smakiem domowego pasztetu! 123RF/PICSEL

***

Przygotowujesz się do świąt? Przeczytaj również: 

Kiedy powinniśmy ubrać choinkę? Psycholodzy podzielili się radą

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Pasztet drobiowy z herbatnikamiPolsat