Reklama

Reklama

Keks królewski

Po skosztowaniu wigilijnych dań pora na wypieki. Proponujemy wyjątkowy keks, strudel z jabłkami, korzenny piernik i roladę makową.

Składniki

  • 380 g mieszanki posiekanych owoców kandyzowanych, np. rodzynek, żurawiny, daktyli, fig, moreli, skórki pomarańczowej i ananasów
  • 60 g masła
  • 45 g brązowego lub trzcinowego cukru
  • 150 ml spirytusu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 60 g mąki migdałowej
  • proszek do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Dzień przed pieczeniem ciasta rozcieńcz spirytus wodą (1:1). Przelej do słoika i wsyp posiekane bakalie. Zakręć słoik i odstaw na noc. 

2. Obie mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszaj. 

3. Miękkie masło utrzyj cukrem i miodem na masę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami. 

4. Posiekane bakalie odsącz i oprósz mąką, a następnie dodaj do ciasta. 5. Przełóż ciasto do formy. Udekoruj bakaliami. Piecz w 150 st. C przez ok. 30 min. 

Zobacz także:

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy