Jak moczyć śledzie?
Śledz to ryba, która obok karpia, króluje na wigilijnym i świątecznym stole. Nie można jednak kupować jej na ostatnią chwilę. Przed przygotowaniem trzeba ją bowiem zamoczyć na kilka godzin w wodzie lub mleku. Po co i jak to robić? Oto odpowiedź.
Śledzie to jedne z ulubionych ryb Polaków. "I bardzo dobrze" chciałoby się powiedzieć, ponieważ oprócz charakterystycznego smaku, śledzie posiadają też szereg cennych wartości odżywczych. Są skarbnicą białka, witamin i mikroelementów, a dodatkowo, mimo że należą do tłustych ryb, nie mają zbyt wielu kalorii.
By jednak cieszyć się smakiem śledzi, trzeba pamiętać o tym, by odpowiednio je przygotować. Pierwszym etapem tego przygotowania jest moczenie
Śledzie moczy się przede wszystkim dla podniesienia ich walorów smakowych. Po kilku godzinach moczenia ryby stają się mniej słone, tracą też charakterystyczną, niezbyt przyjemną woń. Jeśli zdecydujemy się na moczenie śledzi w mleku, ryby będą również delikatniejsze. Ciekawym trikiem jest moczenie śledzi w maślance - nadaje ono rybom ostrzejszego smaku.
To, jak długo moczymy śledzie, zależy do ich rodzaju. Całe ryby (wyfiletowane i oczyszczone) oraz śledzie solone wymagają nawet 24 godzinnej kąpieli w wodzie lub mleku. Ważne, by podczas tego procesu kilkukrotnie wymieniać płyn.
Śledzie z solanki, tak samo jak płaty śledziowe, wymagają nieco krótszego moczenia - w tym przypadku 12-godzinna kąpiel wystarczy.
Najkrócej moczymy matiasy. W tym przypadku 10-15 minut wystarczy. Są też tacy mistrzowie kuchni, którzy twierdzą, że nie trzeba moczyć ich wcale - opłukanie pod kranem wystarczy.
Niezależnie od tego w czym i jak długo moczymy śledzie trzeba pamiętać o tym, by tak ryby, jak i kąpiel do której trafiają, były zimne.
Zobacz również:
Najmodniejsza choinka 2021: Te trendy już są hitem!
Boże Narodzenie 2021: Te dodatki będą hitem świąt!
Kaktus bożonarodzeniowy: Jak pielęgnować?