Sztućce na wysoki połysk
Sztućce na świątecznym stole powinny lśnić jak nowe. Są sposoby, które pozwolą szybko przywrócić zaśniedziałym i zabrudzonym łyżkom, nożom i widelcom utracony blask.
Wymagają delikatnego traktowania - nie wolno ich czyścić detergentami ani szorować druciakiem, bo łatwo je uszkodzić. Zastosuj jeden z poniższych sposobów, a na końcu wypoleruj je miękką szmatką.
Sztućce ze srebra i platerowane
Płaski garnek wyłóż folią aluminiową (boki też), włóż noże, łyżki i widelce. Zalej mocną, zimną solanką - wodą wymieszaną z dużą ilością soli. Podgrzewając, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut. Do trzech litrów wrzątku wlej cztery łyżki stołowe sody oczyszczonej i pięć łyżek octu. Zanurz umyte sztućce na pół godziny.
Posmaruj keczupem zabrudzone łyżki, widelce i noże. Pozostaw na 20 minut, opłucz.
Do półtorej szklanki wody dodaj łyżkę soku z cytryny i pół szklanki mleka w proszku. Przelej do plastikowego pojemnika i zanurz sztućce na całą noc.
Zblenduj kilka skórek od bananów z odrobiną wody. Powstałą pastą wyczyść sztućce przy użyciu ściereczki albo szczoteczki do zębów. Opłucz w sporej ilości wody.
Jak czyścić sztućce ze stali nierdzewnej?
Do naczynia wlej 1,5 litra wody, dodaj po dwie łyżki sody oczyszczonej i 10-procentowego octu spirytusowego. Zanurz sztućce na 15 - 30 minut. Wypłucz pod bieżącą wodą.
Do sody oczyszczonej dodaj sok z cytryny, by uzyskać konsystencję papki. Nałóż ją na gąbkę i delikatnie czyść nią sztućce. Wypłucz czystą wodą.
Do litra wody dodaj 10 łyżek octu i gotuj w niej sztućce przez około 20 minut.
Włóż je na 10 minut do garnka z gotującymi się ziemniakami (nie zjadaj ich później).
Na kilka minut włóż widelce, łyżki, noże do gorącej wody z dodatkiem octu.
Zobacz także: