Reklama

Desery pachnące kawą

Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, rozmów i ciepłej atmosfery. Nic tak nie sprzyja pogaduchom w gronie najbliższych, jak filiżanka aromatycznej kawy. Jednak wyjątkowe okazje wymagają niezwykłej oprawy. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zamiast tradycyjnego napoju, podaruj im chwilę przyjemności w postaci niezwykłego deseru na bazie kawy.

Składnik świątecznych łakoci

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Za sprawą kawy tradycyjne ciasto zyska zupełnie nowe, aromatyczne oblicze. Dodaj espresso do spodu lub do masy serowej, to wzbogaci smak ciasta i sprawi, że gdy będzie ono w piekarniku, po całym domu rozniesie się zapach, którego nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie i kawiarnie.

Ale sernik to nie jedyny wypiek, który może zyskać nowe życie dzięki kawie. Czarny napój dobrze komponuje się z równie często spotykanym na świątecznych stołach makiem. Jako dopełnienie wilgotnych, makowych blatów sprawdzi się masa o smaku kawowym.  Podstawą masy może być na przykład serek mascarpone i ubita śmietana kremówka. Do połączonych składników, cały czas mieszając, bardzo powoli wlewamy ostudzone espresso. Tak przyrządzoną masą przekładamy blaty. Dla podkręcenia efektu, na masie możemy rozłożyć wiśnie namoczone w kompocie lub alkoholu. Goście będą zachwyceni.

Reklama

Boże Narodzenie to także doskonała okazja do podania własnoręcznie wykonanych trufli i pralinek. Rozpływające się w ustach kawowe nadzienie otulone najwyższej jakości czekoladą zrobi wrażenie na smakoszach i zachwyci wielbicieli estetycznych doznań. Małe słodkości sprawdzą się także jako prezent, dzięki któremu na dłużej zostaną zachowane w pamięci niezwykłe chwile spędzone w gronie najbliższych.

Deser zamknięty w filiżance

Świąteczny czas to też okazja do eksperymentowania ze sposobami podawania kawy. Filiżanka tego napoju sama w sobie może stać się deserem.

W każdym przypadku podstawą powinno być dobrze zaparzone espresso.

Gdy za oknem temperatury spadną poniżej zera, zaserwuj kawę z przyprawami korzennymi. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, a nawet gałka muszkatołowa zadziałają rozgrzewająco, a nad stołem uniesie się pobudzający aromat.

Części gości z pewnością przypadnie do gustu kawa z dodatkiem alkoholu. Wybór jest szeroki: od subtelnych likierów czekoladowych, orzechowych czy pomarańczowych, przez włoskie amaretto, irlandzki baileys, po rum czy whiskey.

W świąteczny klimat wpasuje się także kawa przyrządzona ze szczyptą przyprawy do piernika lub zmielonych ciasteczek, kawa z nutą pomarańczową, czy w asyście słodkiego karmelu.

Tak przyrządzony napój warto wykończyć delikatną mleczną pianką, a jej powierzchnię udekorować rysunkiem z kakao czy cynamonu. Zwieńczeniem deseru może być także odrobina przyrządzonej w domu bitej śmietany.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy