Reklama
Wielkanocne inspiracje

Z rulonikami z szynki

Na świąteczne śniadanie.

Składniki

  • 200 g mieszanki sałat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka śmietany
  • 6 jajek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 cebule
  • ogórki konserwowe
  • wykałaczki

1. Mieszankę sałat umyj i osusz. Wyłóż do płaskiej salaterki. Wymieszaj oliwę z octem, musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nią sałatę.

2. Ugotuj jaja na twardo. Obierz, wystudź i przekrój na połówki. Odcedzoną kukurydzę dodaj do sałaty. Umyj rzodkiewki i posiekaj w plasterki. Pokrój ogórki konserwowe. Dodaj do sałaty.

3. Szynkę podziel na plasterki. Na każdym ułóż krążek cebuli i plasterek ogórka. Zawiń i zepnij drewnianym patyczkiem.

4. Sałatę wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wierzch udekoruj połówkami jajek. Wokół salaterki ułóż ruloniki z szynki.

Reklama

5. Serwuj z ciepłymi grzankami lub chlebem maczanym w oliwie. Podaj ją na osobnym talerzyku.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy