Warzywne zapiekanki. Jakie produkty wykorzystać do ich przygotowania?

Warzywa powinniśmy jeść o każdej porze roku. Oczywiście najlepsze są świeże, zerwane prosto z ogródka albo też kupione na lokalnym targu. Możemy zrobić z nich sałatkę, potraktować jako zdrową przekąskę w ciągu dnia albo wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju zapiekanek.

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA

Chcę podzielić się z wami przepisami na zapiekanki, które możemy potraktować jako danie obiadowe, śniadanie albo lunch. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Na dobry początek chcę zaprezentować wam recepturę na warzywną zapiekankę z jajkami - smaczne i energetyczne śniadanie albo lekkie danie obiadowe. Sami zdecydujcie!

Zapiekanka warzywna z jajkami
Zapiekanka warzywna z jajkamiarchiwum prywatne

Składniki

Przygotowanie:

Na dużej patelni z odpinaną rączką lub innej z możliwością zapiekania, rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy się podsmaży, dodać posiekaną cebulę. Wrzucić brokuły (duże różyczki podzielić na pół), pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię.

Jajka wybić do miski, przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach oregano. Roztrzepać i przelać na warzywa. Zetrzeć trochę sera i na 8 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Można też przykryć i zostawić na kuchence. Po zapieczeniu udekorować listkami bazylii.

Ja i moi domownicy bardzo lubimy sos beszamelowy. Dodaję go do wielu dań. Przygotowuję na przykład lasagne albo naleśniki zapiekane w beszamelu. Warzywa pod beszamelem również prezentują się wybornie. Poniżej dzielę się przepisem, ale to, jakie warzywa wykorzystacie, zależy już tylko od waszej wyobraźni.

Składniki

Opis przygotowania:

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w osolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.

Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).

A co powiecie na gratin, zapiekankę z cienko pokrojonych ziemniaków? Może ona być na przykład ciekawy dodatkiem do gulaszu (albo innego pieczystego) lub stanowić samodzielne danie.

Zapiekanka gratin
Zapiekanka gratinarchiwum prywatne

Składniki

Przygotowanie:

Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). Ułożyć na dnie formy. Posolić. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na samym końcu posolić. Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania). Podawać z gulaszem lub sosem grzybowym. Gratin może być też samodzielnym daniem.

Warzywa można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Między innymi usmażyć albo udusić je na patelni. Poniżej dzielę się przepisem na warzywa duszone na patelni, takie danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Nie ma nic lepszego od zapiekanych warzyw
Nie ma nic lepszego od zapiekanych warzywarchiwum prywatne

Składniki

DO DEKORACJI

●       świeża bazylia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć gniazda z pestkami. Bakłażany pokroić w dość dużą kostkę i posolić, by oddały goryczkę. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić - oczywiście w dużą kostkę.

Jeśli cukinia jest młoda i cienka (a taka jest najsmaczniejsza), podzielić ją wzdłuż na 4 części i pokroić - znowu na dużą kostkę. Czosnek obrać i, dla odmiany, pokroić w drobną kostkę (lub przecisnąć przez praskę).

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pomidory, podsmażyć, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu. Następnie na patelni kolejno podsmażyć paprykę, bakłażany i cukinie - warzywa wrzucić do garnka. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Ugotowane jarzyny bardzo delikatnie przełożyć na sito, a powstały sos podgrzewać w garnku, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Warzywa zalać sosem. Na talerzu przybrać świeżymi listkami bazylii i skropić oliwą.

Jak sami widzicie, warzywa można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wiem, że nie wszyscy za nimi przepadają, ale uważam, że dzięki różnorodnym przepisom będą w stanie “przekonać do siebie" wiele osób.

Choroba naszych czasów - wypalenie zawodowe. Dr Anna Kieszkowska-Grudny i Katarzyna Motelska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas