Reklama

Warzywne zapiekanki. Jakie produkty wykorzystać do ich przygotowania?

Warzywa powinniśmy jeść o każdej porze roku. Oczywiście najlepsze są świeże, zerwane prosto z ogródka albo też kupione na lokalnym targu. Możemy zrobić z nich sałatkę, potraktować jako zdrową przekąskę w ciągu dnia albo wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju zapiekanek.

Chcę podzielić się z wami przepisami na zapiekanki, które możemy potraktować jako danie obiadowe, śniadanie albo lunch. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Na dobry początek chcę zaprezentować wam recepturę na warzywną zapiekankę z jajkami - smaczne i energetyczne śniadanie albo lekkie danie obiadowe. Sami zdecydujcie! 

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokułu
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • kawałek twardego sera żółtego
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie: 

Na dużej patelni z odpinaną rączką lub innej z możliwością zapiekania, rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy się podsmaży, dodać posiekaną cebulę. Wrzucić brokuły (duże różyczki podzielić na pół), pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię.

Reklama

Czytaj też: Catering wielkanocny Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Ceny mogą zwalać z nóg                 

Jajka wybić do miski, przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach oregano. Roztrzepać i przelać na warzywa. Zetrzeć trochę sera i na 8 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Można też przykryć i zostawić na kuchence. Po zapieczeniu udekorować listkami bazylii.

Ja i moi domownicy bardzo lubimy sos beszamelowy. Dodaję go do wielu dań. Przygotowuję na przykład lasagne albo naleśniki zapiekane w beszamelu. Warzywa pod beszamelem również prezentują się wybornie. Poniżej dzielę się przepisem, ale to, jakie warzywa wykorzystacie, zależy już tylko od waszej wyobraźni.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 por
  • 300 g wędliny
  • 3 kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki BESZAMEL:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego

Opis przygotowania:

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w osolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.

Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C). 

A co powiecie na gratin, zapiekankę z cienko pokrojonych ziemniaków? Może ona być na przykład ciekawy dodatkiem do gulaszu (albo innego pieczystego) lub stanowić samodzielne danie.

Zobacz również: Ewa Wachowicz porównuje wygląd na Instagramie i w rzeczywistości. "Trafione w punkt"    

           

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 200 g sera żółtego

Przygotowanie:

Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). Ułożyć na dnie formy. Posolić. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na samym końcu posolić. Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania). Podawać z gulaszem lub sosem grzybowym. Gratin może być też samodzielnym daniem.

Warzywa można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Między innymi usmażyć albo udusić je na patelni. Poniżej dzielę się przepisem na warzywa duszone na patelni, takie danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki

  • 250 g bakłażana
  • 250 g cukinii
  • 250 g różnokolorowych papryk
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

DO DEKORACJI

●       świeża bazylia

Opis przygotowania: 

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć gniazda z pestkami. Bakłażany pokroić w dość dużą kostkę i posolić, by oddały goryczkę. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić - oczywiście w dużą kostkę.

Jeśli cukinia jest młoda i cienka (a taka jest najsmaczniejsza), podzielić ją wzdłuż na 4 części i pokroić - znowu na dużą kostkę. Czosnek obrać i, dla odmiany, pokroić w drobną kostkę (lub przecisnąć przez praskę).

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pomidory, podsmażyć, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu. Następnie na patelni kolejno podsmażyć paprykę, bakłażany i cukinie - warzywa wrzucić do garnka. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Ugotowane jarzyny bardzo delikatnie przełożyć na sito, a powstały sos podgrzewać w garnku, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Warzywa zalać sosem. Na talerzu przybrać świeżymi listkami bazylii i skropić oliwą. 

Jak sami widzicie, warzywa można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wiem, że nie wszyscy za nimi przepadają, ale uważam, że dzięki różnorodnym przepisom będą w stanie “przekonać do siebie" wiele osób. 

Przeczytaj takżeChruściki Wachowicz dosłownie rozpływają się w ustach! Idealnie kruche i chrupiące                

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | zapiekanki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama