Garść praktycznych porad
Zdarzyło ci się przesolić danie? Twoje kuchenne firany nie są już tak świeże, jak kiedyś? Przeczytaj!

1. Do czyszczenia ciemnej wełnianej garderoby znakomicie nadaje się korzeń mydlnicy. Należy wziąć 10 dag korzenia i moczyć przez cały dzień w litrze wody, a następnie gotować przez 20 minut. Garderobę czyścimy szczotką maczaną w wywarze.
2. Kuchenne zasłonki lub firanki brudzą się szybko, a kurz, który na nich osiada jest tłusty i spiera się opornie. Należy więc przed praniem namoczyć je przynajmniej na 12 godzin w zimnej wodzie, mocno osolonej, a następnie uprać w gorącej z dodatkiem detergentu i wykrochmalić. Dłużej zachowują świeżość.
3. Szkło, porcelanę, gliniane naczynia doskonale skleja ałun. Trzeba go podgrzać nad ogniem (np. na łyżce), aby rozpuścił się i smarować pęknięte miejsca.
4. Nowe szklanki należy przed użyciem wygotować w dobrze osolonej wodzie. Zahartują się i nie będą łatwo pękały.
5. Rajstopy wypłukane w odwarze fasoli staną się znacznie trwalsze i nie będą łatwo puszczać oczek.
6. Zwiędłą główkę sałaty ożywi krótka kąpiel w zimnej wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
7. Surowy kartofel w dziesięć minut wyciągnie nadmiar soli z przesolonych potraw.
8. Aby zapobiec przykrym objawom kaca, należy przed udaniem się na przyjęcie zażyć 100 mg tabletkę witaminy B complex. Następnie podczas bankietu powtórzyć dawkę, a po raz trzeci zażyć witaminę przed snem. Rano obudzimy się na pewno w dobrej formie.
9. Aby paprotka nie zżółkła, można ją raz w tygodniu podlać mlekiem.
10. Prasowane rzeczy będą ładnie pachniały, jeżeli do nawilżacza w żelazku dodamy kilka kropel perfum.
11. Powstałe zimą białe plamy na obuwiu należy czyścić szmatką zwilżoną w occie.
12. Na dnie plastikowej suszarki do naczyń nie będzie się tworzył osad, jeżeli posmarujemy je odrobiną kremu. Zabieg należy powtarzać co 3-4 tygodnie.
13. Srebrne lub platerowane sztućce można czyścić pastą do zębów lub włożyć do wody, w której gotowały się ziemniaki, a następnie spłukać i wyczyścić suchą ściereczką.
14. Do czyszczenia dywanów wykorzystać można amoniak: 1 łyżkę amoniaku należy zmieszać z 1,5 litra wody i przecierać dywan gąbką maczaną w tej mieszaninie. Oczyszczony dywan należy przetrzeć czystą szmatką.
Więcej porad: