Garść praktycznych porad

Zdarzyło ci się przesolić danie? Twoje kuchenne firany nie są już tak świeże, jak kiedyś? Przeczytaj!

Każdemu zdarzają się w kuchni nieoczekiwane wpadki. Zwykle jednak bardzo łatwo temu zaradzić
Każdemu zdarzają się w kuchni nieoczekiwane wpadki. Zwykle jednak bardzo łatwo temu zaradzić123RF/PICSEL

1. Do czyszczenia ciemnej wełnianej garderoby znakomicie nadaje się korzeń mydlnicy. Należy wziąć 10 dag korzenia i moczyć przez cały dzień w litrze wody, a następnie gotować przez 20 minut. Garderobę czyścimy szczotką maczaną w wywarze.

2. Kuchenne zasłonki lub firanki brudzą się szybko, a kurz, który na nich osiada jest tłusty i spiera się opornie. Należy więc przed praniem namoczyć je przynajmniej na 12 godzin w zimnej wodzie, mocno osolonej, a następnie uprać w gorącej z dodatkiem detergentu i wykrochmalić. Dłużej zachowują świeżość.

3. Szkło, porcelanę, gliniane naczynia doskonale skleja ałun. Trzeba go podgrzać nad ogniem (np. na łyżce), aby rozpuścił się i smarować pęknięte miejsca.

4. Nowe szklanki należy przed użyciem wygotować w dobrze osolonej wodzie. Zahartują się i nie będą łatwo pękały.

5. Rajstopy wypłukane w odwarze fasoli staną się znacznie trwalsze i nie będą łatwo puszczać oczek.

6. Zwiędłą główkę sałaty ożywi krótka kąpiel w zimnej wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

7. Surowy kartofel w dziesięć minut wyciągnie nadmiar soli z przesolonych potraw.

8. Aby zapobiec przykrym objawom kaca, należy przed udaniem się na przyjęcie zażyć 100 mg tabletkę witaminy B complex. Następnie podczas bankietu powtórzyć dawkę, a po raz trzeci zażyć witaminę przed snem. Rano obudzimy się na pewno w dobrej formie.

9. Aby paprotka nie zżółkła, można ją raz w tygodniu podlać mlekiem.

10. Prasowane rzeczy będą ładnie pachniały, jeżeli do nawilżacza w żelazku dodamy kilka kropel perfum.

11. Powstałe zimą białe plamy na obuwiu należy czyścić szmatką zwilżoną w occie.

12. Na dnie plastikowej suszarki do naczyń nie będzie się tworzył osad, jeżeli posmarujemy je odrobiną kremu. Zabieg należy powtarzać co 3-4 tygodnie.

13. Srebrne lub platerowane sztućce można czyścić pastą do zębów lub włożyć do wody, w której gotowały się ziemniaki, a następnie spłukać i wyczyścić suchą ściereczką.

14. Do czyszczenia dywanów wykorzystać można amoniak: 1 łyżkę amoniaku należy zmieszać z 1,5 litra wody i przecierać dywan gąbką maczaną w tej mieszaninie. Oczyszczony dywan należy przetrzeć czystą szmatką.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas