Jak i gdzie zbierać zioła
Zioła, których chcemy użyć leczniczo, zbierajmy w miejscach oddalonych od ruchu samochodowego, z dala od fabryk, wytwórni czy wysypisk śmieci.
Rośliny, które zbieramy powinny wyglądać zdrowo. Plamki, pasożyty na wierzchu lub spodzie liści, eliminują roślinę jako lekarstwo!
Zanim zaczniemy zbierać rośliny, zapoznajmy się z kalendarzem kwitnienia określonych gatunków.
Zioła suszymy w miejscu zacienionym i przewiewnym lub w specjalnych suszarkach. Rozkładamy pojedynczo lub wieszamy, wiązane w pęczki, łodygami do góry.
Jeśli jakiś składnik mieszanki nas uczula, wyłączmy go i nie stosujmy. Ziół nie powinno się parzyć w naczyniach aluminiowych.
Spróbujmy w tym celu użyć naczynia szklanego lub emaliowanego, gdyż niektóre związki zawarte w roślinach wchodzą w reakcję chemiczną z metalem, co albo obniży właściwości zdrowotne ziół albo sprawi, że przekształcą się w szkodliwe związki.
Korzenie i owoce gotujemy. Kwiaty i liście powinno się tylko zaparzać.
29/2014 Rewia
Więcej w serwisie: