Ściąga ze sztućców

Aktualizacja

Który komplet sztućców wybrać do przystawki, a który do dania głównego? Rozwiewamy wątpliwości.

Które do czego?
 © Bauer
Które do czego?
 © Bauer

Nóż i widelec do dania głównego, a także łyżka do zupy nie powinny nikomu sprawić problemu. Nóż i widelec do przystawek mają kształt taki sam, jak do dania głównego, tylko są mniejsze.

Nóż do ryb jest nieco kanciasty od strony ostrza (ale tępy), część powyżej trzonka ma kształt trapezu postawionego na bocznej ściance, a widelec ma trzy (nie cztery) szeroko rozstawione zęby. Nóż do masła przypomina raczej płaską, prostokątną łopatkę.

Widelczyk do ciast jest wielkości klasycznej łyżeczki do kawy czy herbaty. Widelczyk do ślimaków jest mniejszy od widelczyka do ciast i ma tylko dwa zęby. Szczypce do homarów wyglądają jak obcęgi, te do ślimaków są dużo bardziej subtelne i przywodzą raczej na myśl szczypce do ciast używane w cukierniach. Widelczyk do homarów jest długi i cienki, lekko poszerzany w środku z zakrzywionym rozwidleniem u końca.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas