Zrób to już teraz!

W połowie lutego możemy zacząć już szykować rozsady wczesnych warzyw – cebuli, pora, selera, sałaty.

Przed wysianiem nasion do doniczek torfowych lub wielodoniczek, skrzyneczek lub kuwet, zabezpieczmy je przed chorobami, pleśnią
Przed wysianiem nasion do doniczek torfowych lub wielodoniczek, skrzyneczek lub kuwet, zabezpieczmy je przed chorobami, pleśniąEast News

Przed wysianiem nasion do doniczek torfowych lub wielodoniczek, skrzyneczek lub kuwet, zabezpieczmy je przed chorobami, pleśnią - użyjmy wyciągu z czosnku lub Bioczosu. Rozsady dobrze się utrzymują w sprasowanym kompoście, otoczonym siatką.

Nasiona wysiewamy do pojedynczych pojemników po dwa lub trzy - gdy wykiełkują zostawiamy najsilniejszą roślinę. Pory i cebule rozdzielamy dopiero w momencie przesadzania na miejsca stałe.

Żeby wykiełkowały i zdrowo rosły, zapewnijmy im dużo światła, temperaturę 18-25°C. Nie podlewamy rozsad, ale regularnie, dokładnie je zraszamy, przynajmniej raz dziennie.

Robimy domową szklarenkę. W pojemnik z rozsadami wbijamy patyczki do szaszłyków, na nich rozpościeramy przezroczystą folię lub plastikową osłonę. Taka szklarenka ustabilizuje i temperaturę, i wilgotność, które powinny być stałe.

Do ziemi rośliny przesadzamy pojedynczo, w dołkach umieszczając bryły korzeniowe.

Więcej porad:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas