Zrób to już teraz!
W połowie lutego możemy zacząć już szykować rozsady wczesnych warzyw – cebuli, pora, selera, sałaty.
Przed wysianiem nasion do doniczek torfowych lub wielodoniczek, skrzyneczek lub kuwet, zabezpieczmy je przed chorobami, pleśnią - użyjmy wyciągu z czosnku lub Bioczosu. Rozsady dobrze się utrzymują w sprasowanym kompoście, otoczonym siatką.
Nasiona wysiewamy do pojedynczych pojemników po dwa lub trzy - gdy wykiełkują zostawiamy najsilniejszą roślinę. Pory i cebule rozdzielamy dopiero w momencie przesadzania na miejsca stałe.
Żeby wykiełkowały i zdrowo rosły, zapewnijmy im dużo światła, temperaturę 18-25°C. Nie podlewamy rozsad, ale regularnie, dokładnie je zraszamy, przynajmniej raz dziennie.
Robimy domową szklarenkę. W pojemnik z rozsadami wbijamy patyczki do szaszłyków, na nich rozpościeramy przezroczystą folię lub plastikową osłonę. Taka szklarenka ustabilizuje i temperaturę, i wilgotność, które powinny być stałe.
Do ziemi rośliny przesadzamy pojedynczo, w dołkach umieszczając bryły korzeniowe.
Więcej porad: