3 sposoby na... tarkę do warzyw

Zardzewiała tarka z pozalepianymi oczkami nadaje się oczywiście do... odratowania!

Miękki żółty ser nie będzie przylegał do tarki, jeśli ją przed tarciem posmarujesz olejem.
Miękki żółty ser nie będzie przylegał do tarki, jeśli ją przed tarciem posmarujesz olejem.123RF/PICSEL

1. Jeśli na tarce pojawiły się rdzawe plamki, nasyp na nie sporo soli kuchennej, wyciśnij sok z cytryny. Po dwóch godzinach usuń sól, tarkę umyj płynem do mycia naczyń.

2. Zalepione żółtym serem drobne oczka tarki możesz oczywiście przepychać wykałaczką, ale na to szkoda czasu. Przed myciem w wodzie z detergentem zetrzyj na tarce kostkę cukru. W taki sam sposób wyczyścisz młynek do bakalii (orzechy  i suszone owoce też zapychają oczka wkładek do tarcia).

3. Miękki żółty ser nie będzie przylegał do tarki, jeśli ją przed tarciem posmarujesz olejem. Ułatwi ci to też jej umycie. Jeśli  zapomnisz o natłuszczeniu tarki, po starciu sera zetrzyj na niej obranego ziemniaka - skutecznie wypchnie  ser z dziurek.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas