4 sposoby na... czystą deskę do krojenia

Rozgniatasz na niej czosnek, kroisz na niej cebulę, sprawiasz rybę - nic dziwnego, że nieładnie pachnie. Co robić?

Sprawdź, dlaczego deskę do krojenia warto natrzeć solą.
Sprawdź, dlaczego deskę do krojenia warto natrzeć solą.123RF/PICSEL

1. Do odświeżenia deski do krojenia wykorzystaj połówkę cytryny. Po prostu wetrzyj sok w deskę. Potem opłucz ją wodą.

2. Deskę, na której kroiłaś mięso, zdezynfekujesz octem i wodą utlenioną. Najpierw wytrzyj deskę papierowym ręcznikiem zwilżonym octem spożywczym, następnie drugim kawałkiem ręcznika zamoczonym w wodzie utlenionej - wystarczy roztwór 3 proc.

3. Profilaktycznie, od czasu do czasu wysmaruj deskę pastą zrobioną z łyżki sody oczyszczonej, łyżki soli i wody. Potem porządnie opłucz ją bardzo gorącą wodą.

4. Deska pociemniała? Umyj ją jak zwykle, opłucz, a potem natrzyj solą.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas