5 sposobów na kwiaty cięte
Przyniesionym do domu wprost z kwiaciarni poświęć trochę czasu, a dłużej będą cieszyć oko.
Żeby lepiej chłonęły wodę, przytnij ukośnie łodygi, a jeżeli są grube, zmiażdż ich końcówki.
Aby napoić kwiaty cebulkowe, a więc tulipany, żonkile, lilie, przed wstawieniem do wazonu odetnij im białe końcówki. To one uniemożliwiają kwiatom pobieranie wody.
Trwałość kwiatom przedłuży wrzucenie do wody tabletki musującej aspiryny.
Żeby tulipany nie zrzucały płatków, owiń je ciasno wilgotną gazetą i trzymaj 2-3 godziny w wodzie - do wysokości 20 centymetrów. Odpakuj kwiaty i gęsto ponakłujwaj ich łodygi szpilką.
Aby kwiaty w bukietach mieszanych nie więdły, do kompozycji nie bierz żonkili. Wydzielany przez nie sok może powodować szybsze więdnięcie.