5 sposobów na przesoloną zupę
Te sposoby są niezastąpione. Nie raz uratują twój obiad.
1. Włóż do garnka 2 średniej wielkości ziemniaki, gotuj je w zupie 10-15 minut i wyjmij. Ziemniak działa jak gąbka, która wyciągnie nadmiar soli.
2. Dodaj do zupy 1-2 surowe białka jaja kurzego. Gdy białko się zetnie, wyjmij je łyżką cedzakową. Twoja zupa znacznie straci na słoności.
3. Wrzuć do potrawy woreczek białego ryżu, gotuj przez 10 minut, wyjmij i ciesz się odzyskanym smakiem dania.
4. Spróbuj zabielić zupę śmietaną lub jogurtem - z pewnością złagodzi smak potrawy. To sposób który świetnie się sprawdzi, jeżeli tylko lekko przesoliłaś pomidorową, szczawiową albo ogórkową.
5. Jabłko przekrój na pół i gotuj w zupie do 10 minut. Tyle wystarczy, żeby "wyciągnęło" z niej sól, ale się nie rozgotowało.