Baba majonezowa
Kaszubski specjał.
Przygotowanie:
1. Wysmaruj masłem foremkę na babkę (o pojemności 2,5 litra).
2. Oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas mieszając.
3. Następnie dodawaj po kolei żółtka i miksuj do połączenia się składników. Pod koniec dodaj majonez i wymieszaj całość łyżką.
4. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ciasta i delikatnie mieszaj (bez użycia miksera).
5. Pod koniec dodaj 2 łyżeczki aromatu cytrynowego, wymieszaj ciasto i przełóż do foremki.
6. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
7. Gotową babkę wyjmij z piekarnika, wystudź w foremce, a następnie wyjmij z foremki i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: