Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to klasyczne ciasto wielkanocne.

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części.

Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej dodać skórkę pomarańczową.

Ubić białka na sztywną pianę.

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym na jednolitą masę.

Dodać do masy białka i delikatnie wymieszać.

Masę podzielić na dwie połowy do jednej dodać mąkę wymieszaną z kakao, a do drugiej - mąkę ze skórką pomarańczową.

Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wlać najpierw jedną, a potem drugą masę.

Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas