Bezpiecznie w kuchni

Jeśli w domu są małe dzieci lub seniorzy, trzeba zadbać o to, by przebywanie w kuchni nie stanowiło zagrożenia.

Noże i ostre narzędzia trzeba chować przed dzieckiem
Noże i ostre narzędzia trzeba chować przed dzieckiem123RF/PICSEL

Dziecko w kuchni

Używaj tylnych palników w kuchence, a rączki garnków kieruj zawsze w stronę ściany. Możesz też zabezpieczyć palniki metalową barierką, którą montuje się na brzegu kuchenki.

Jeśli drzwi piekarnika są blisko podłogi i mocno się nagrzewają, postaw przed nimi barierkę.

Specjalne nakładki na pokrętłach palników uniemożliwią dziecku przekręcenie kurka z gazem.

Na dolnych szafkach, szufladach i zmywarce zamontuj zabezpieczenia, by maluch ich nie otworzył.

Wszystkie kanty znajdujące się na wysokości, do której sięga dziecko, zabezpiecz miękkimi nakładkami, a w gniazdkach elektrycznych umieść plastikowe wkładki.

W szufladach załóż bolce blokujące, by maluch nie przytrzasnął sobie palców.

Leki, detergenty, alkohol i przyprawy przechowuj w miejscach, do których dziecko nie może sięgnąć, np. w szafkach zawieszonych wysoko. Podobnie siatki i folię aluminiową, bo maluch może się nimi udusić.

Jedną szufladę w kuchni przeznacz na rzeczy malucha, by mógł zaspokoić swoją ciekawość i bezpiecznie się pobawić.

Senior gotuje

Kup czajnik elektryczny, który sam się wyłącza.

W piekarniku zamontuj timer, który wyłączy go po określonym czasie, lub dzwonek, który przypomni o tym, że coś się piecze.

Zamontuj dodatkowe uchwyty na ścianach i szafkach, jeśli starsza osoba ma problemy z poruszaniem się.

Niezbędne rzeczy do gotowania powinny być zawsze pod ręką, ułożone tak, by ich wyjęcie nie wymagało schylania się ani wchodzenia na krzesło.

Na opakowania z przyprawami i detergentami naklej kartki z informacją, co zawierają.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas