Chcesz, by piwonie dłużej wytrzymały w wazonie? Wypróbuj te proste sposoby
Piwonie to kwiaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale także zapachem. Nic więc dziwnego, że często są wykorzystywane jako dekoracja. Chcąc postawić na cięte piwonie, warto mieć na uwadze kilka kwestii, dzięki którym można przedłużyć ich żywotność. Jak więc pielęgnować piwonie w wazonie?
Piwonie w wazonie
Wiele osób uwielbia niezwykle słodki zapach piwonii. Istnieje mnóstwo odmian, więc każdy może znaleźć coś dla siebie zarówno pod względem kształtu kwiatów, jak i ich koloru.
Bukiet tych kwiatów prezentuje się wyjątkowo. Nic więc dziwnego, że często króluje w wielu domach. Piwonie w wazonie idealnie komponują się z niemal każdym wnętrzem i do tego nadają mu radosnego i niepowtarzalnego klimatu. By przez dłuższy czas ozdabiały pomieszczenie, warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących ich pielęgnacji.
Jak pielęgnować piwonie w wazonie?
Chcąc wstawić piwonie do wazonu, najpierw trzeba podciąć ich łodygi. Zaleca się skracać je pod skosem o mniej więcej pięć centymetrów. Ponadto należy pozbyć się liści z tej części łodygi, która będzie miała dostęp do wody.
Poza tym trzeba dokładnie umyć wazon i dbać, by piwonie codziennie miały świeżą wodę. Najlepiej, by była zimna, ale nie lodowata.
Wybierając dla nich miejsce w pomieszczeniu, trzeba pamiętać, że piwonie nie przepadają za słońcem. Lubią jasne przestrzenie, ale bezpośrednie narażenie ich na promienie słoneczne zdecydowanie nie przypadnie im do gustu.
Jak przedłużyć żywotność piwonii w wazonie?
Istnieją proste, domowe sposoby, dzięki którym piwonie będą stać w wazonie znacznie dłużej. Wiele osób poleca dodawanie do wody odrobiny kwasku cytrynowego lub cukru.
Innym sposobem na przedłużenie żywotności piwonii jest wrzucenie do wazonu grosika, który zapobiegnie pojawieniu się pleśni. Oprócz tego można wykorzystać sposób z aspiryną. Rozpuszczenie nawet połowy tabletki w wodzie, w której stoją piwonie, pomoże przedłużyć trwałość ciętych kwiatów.
***
Zobacz także: