Czerstwe pieczywo? To nie problem

Doskonałe na grzanki, do panierowania i zapiekania. Poprawi też smak potraw.

Czerstwą kromką zetrzesz ślady kredek ze ściany pozostawione przez dzieci
Czerstwą kromką zetrzesz ślady kredek ze ściany pozostawione przez dzieci123RF/PICSEL

Zetrzyj na tarce

Kotlety, krokiety itp. możesz panierować nie tylko w bułce, ale także w tartym chlebie. Jeśli użyjesz razowego, grahama lub z dodatkiem pestek dyni albo słonecznika, nadasz potrawom bardziej wyrazistego smaku. Do starcia użyj dobrego chleba bez konserwantów, spulchniaczy, substancji zagęszczających itp. Tarta bułka ze sklepu często je zawiera, ponieważ produkowana jest z pieczywa z tymi dodatkami. 

Upiecz tartę

Nie musisz zagniatać spodu do tarty ani kupować gotowego ciasta. Czerstwy chleb świetnie je zastąpi. Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż na niej kromki pieczywa. Wstaw na osiem minut do nagrzanego piekarnika. W tym czasie przygotuj farsz, np. z mrożonego szpinaku, czosnku i fety. Roztrzep cztery jajka z 1/4 szklanki śmietany, szczyptą soli i pieprzu. Przełóż nadzienie na kromki i zalej jajkami ze śmietaną. Piecz 20-30 minut w 200°C. 

Kawałkiem suchego pieczywa wyczyścisz zamsz
Kawałkiem suchego pieczywa wyczyścisz zamsz123RF/PICSEL

Zrób tosty

To najprostszy sposób wykorzystania suchych bułek lub chleba. Roztrzep trzy jajka (w zależności od ilości pieczywa). Dodaj łyżkę tłustego mleka na jedno jajko. Rozgrzej na patelni olej lub masło klarowane. Zanurz kromki w jajkach z mlekiem i połóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę z każdej strony. Na talerzu połóż kawałek ręcznika papierowego. Przełóż tosty, zaczekaj aż nadmiar tłuszczu wsiąknie w ręcznik. Podawaj na słodko lub słono, np. z dżemem, miodem, żółtym serem, wędliną, pomidorami. Tosty na słono możesz moczyć w jajkach roztrzepanych z dodatkiem przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii. 

Kromka czerstwego pieczywa przyłożona do rany tamuje krwotok
Kromka czerstwego pieczywa przyłożona do rany tamuje krwotok123RF/PICSEL

Zagęść zupę i sos

Kawałki suchego chleba lepiej się do tego nadają niż mąka. Do zagęszczania użyj razowego pieczywa. Nie tylko poprawi smak potrawy, ale jest też znacznie zdrowsze od białej mąki. Pokrój chleb na kawałki i dodaj do zupy lub sosu pod koniec gotowania. Z czerstwego pieczywa możesz też błyskawicznie przygotować pożywną zupę - śląską wodziankę. Zalej kawałki razowca gorącą wodą, dodaj trochę smalcu lub przesmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Sposoby na odświeżenie pieczywa

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Lekko skrop chleb lub bułki wodą, połóż na blasze i piecz sześć minut. D Pieczywo odzyska świeżość, gdy włożysz je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i obok postawisz miseczkę (żaroodporną lub metalową) z wodą. Świeżość chleba i bułek błyskawicznie przywrócisz w kuchence mikrofalowej. Posmaruj skórkę pieczywa mlekiem i przez 10 sekund podgrzewaj w mikrofali. Jeśli masz garnek lub sitko do gotowania na parze, ułóż w nim suchy chleb albo bułki, przykryj i paruj trzy  minuty.

Zobacz także: 

Zdrowe zęby dzięki nowym technologiomStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas